80 halottja van a brazil zavargásoknak

2006.05.16. 7:00

Hétfőre véget értek Brazíliában a hétvégi börtönlázadások okozta utcai zavargások. Az erőszakhullámban legalább 81 ember halt meg. A zavargásokat az váltotta ki, hogy az egyik bűnszövetkezet 700 tagját szigorított börtönbe helyezték át.

Kétszáz túsz kiszabadításával a brazil rendőrség véget vetett a Sao Paolo tartomány több fegyintézetében kitört lázadásoknak - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A zendülések voltak annak az erőszakhullámnak az elindítói, amelyek során városi bandák támadtak rendőrőrsökre, járőrökre és szolgálaton kívül lévő rendőrökre gépfegyverekkel, és házi készítésű robbanószerekkel.

A zavargásokban a hatóságok szerint 81-en haltak meg. A Folha című brazil napilap értesülései szerint lázadásokban 13 rab is meghalt, vagyis a halálos áldozatok száma 94-re emelkedett. Hétfőn 45 börtönlázadást törtek le és 195 túszt szabadítottak ki. A fegyintézetekben összesen 125 ezer rabot őriznek.

Az erőszakos eseményeket a Főváros Főparancsnoksága (PCC) nevű banda szervezte, amelynek 700 tagját a legszigorúbban őrzött börtönökbe irányították át a közelmúltban. A szervezet a biztonsági erők ellen összesen 180 támadást indított. A PCC tagjai összesen 68 városi autóbuszt gyújtottak fel, közülük 44-et Sao Paulo központjában.

A PCC gyakran szervez börtönlázadásokat. Az egyik legnagyobb akciójukat 2001 februárjában hajtották végre. Akkor 29 zendülést koordináltak, amelyben harmincan haltak meg.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a szervezett bűnözés erőszakos megnyilvánulásnak minősítette az eseményeket. Az államfő hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy mindent megtegyenek a bűnözők megfékezésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK