Kiegyensúlyozott és szilárd kormányzást ígért Romano Prodi, az olasz baloldal vezetője, miután kedden elfogadta az államfő felkérését a kormányalakításra. A múlt havi parlamenti választásokon a Silvio Berlusconi vezette jobboldal felett győzelmet arató Prodit az olasz elnöki palotában fogadta Giorgio Napolitano államfő.

A megbeszélés után Prodi úgy nyilatkozott, hogy szerdán terjeszti be minisztereinek listáját a parlament elé, s a kormánytagok várhatóan még aznap - az államfő jóváhagyását követően - le is teszik a hivatali esküt. Az új kabinetnek ezt követően a parlament mindkét házában meg kell nyernie a bizalmi szavazást, ez a tervek szerint a jövő hétig meg is történik.

Forrás: EPA
Romano Prodi

A kormányfői székből távozó Berlusconi kedden azt ígérte, hogy a Prodi-kormánynak "nem lesz könnyű élete", s a jobbközép ellenzék kész a demokrácia eszközeivel kihasználni ellenfele "gyengeségeit". A vereségét formálisan mindeddig el nem ismerő politikus kijelentette, elfogadja a választási eredményeket, fenntartotta ugyanakkor azokat a vádakat, miszerint "szabálytalanságok és visszásságok" történtek az április 9-én és 10-én tartott voksoláson. Felszólította az illetékes parlamenti bizottságokat, hogy "a lehető legrövidebb időn belül végezzék el a megfelelő ellenőrzéseket".

A Corriere della Sera című újság keddi számában megjelent közvélemény-kutatási eredmények szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka elismeri Prodi őszinteségét és hozzáértését. A felmérés szerint ugyanakkor a válaszadóknak alig több mint fele (51 százalék) tartja őt erős kezű vezetőnek, s ennél is kevesebben (48 százalék) gondolják róla, hogy szuggesztív politikus lenne.