A Clearstream-ügy néven dagadó francia megfigyelési botrány tovább bonyolódik, egy francia hírrádió szerint ugyanis több politikus nevét azután hamisították rá az egyébként is valótlanságot állítól hamis listára, hogy kezdett kiderülni, az ügynek semmi köze a valósághoz. Nicolas Sarkozy belügyminiszter is az utólag gyanúba kevert személyek közé tartozik.

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter neve eredetileg nem szerepelt azon a manipulált listán, amelynek ellenőrzésére Dominique de Villepin kormányfő titkos nyomozást rendelt el - állítja a France Info hírrádió. Állítólag Jacques Chirac elnök tudtával Villepin 2004 januárjában még külügyminiszterként rendelt el titkos nyomozást annak az utóbb hamisítványnak bizonyult listának az ellenőrzésére, amely több mint nyolcszáz közéleti személiységet kevert abba a gyanúba, hogy a Clearstream luxemburgi pénzintézeten keresztül a francia fregattok 1991-es tajvani eladásából befolyó összeg jutalékát tisztára mosta.

A feladattal megbízott Philippe Rondot tábornok 2004. március 17-i kézzel írott feljegyzése szerint az eredeti hamisítványban nem szerepeltek politikusok nevei. Eric Morain, a titkosszolgálati szakember ügyvédje a rádióban elmondta: az először baloldali, majd később kormánypárti politikusok - köztük Sarkozy - nevei azután jelentek meg februárban és márciusban a listán, hogy kliense egyre inkább gyanakodott arra, manipulációról van szó. Az ügyvéd szerint az ügy értelmi szerzője - feltehetőleg Jean-Louis Gergorin, az EADS repülőgépgyártó konzorcium alelnöke - így akart "meggyőzni egyeseket" a dokumentum valódiságáról.

A 2007-es elnökválasztás jobboldali jelöltségéért a kormányfővel folyó rivalizálásában az esélyesebbnek tűnő Sarkozy a Clearstream-ügyet úgy állította be, mint a lejáratására megtervezett manipulációt. Ezt a miniszterelnök és az államfő többször is tagadták.