Kedden kezdődött meg az ítélethirdetés Nurpasi Kulajev ügyében, akit a 2004 szeptemberi beszlani egyes számú iskola elleni támadás miatt fogtak perbe. Ő az egyetlen támadó, aki túlélte a 331 ártatlan áldozattal járó akciót. A bíróság egyelőre csak azt mondta ki, hogy a férfi vétkes, a rá kirótt büntetést csak a tényállás várhatóan napokig is eltartó ismertetése után közlik.

Vétkesnek találta terrorizmus vádjában az egyetlen életben maradt beszlani túszejtőt az északoszét legfelsőbb bíróság. A csecsen származású Nurpasi Kulajev perében kedden kezdték meg az ítélet kihirdetését Vlagyikavkazban. A részletes ítélet felolvasása napokig tart, és a bíróság csak a végén közli, hogy milyen ítéletet szán a 28 éves Kulajevnek. Az ügyészek halálbüntetést kértek rá. Ha a bíróság is így dönt, akkor az életfogytiglani börtönt jelentene, mivel Oroszország felfüggesztette a halálbüntetés alkalmazását.

A bíróság szerint Kulajev fegyveres támadásban és túszejtésben vett részt, szolgálatot teljesítő és védtelen személyeket ölt meg egy szervezett csoport tagjaként. Kulajev olyan terrorcselekményben vett részt, amelyet abból a célból hajtottak végre, hogy az államot bizonyos lépésekre vegyék rá - közölte Tamerlan Aguzarov, az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság legfelsőbb bíróságának elnöke.

Kulajev azzal védekezett, hogy társai kényszerítették arra, hogy részt vegyen a beszlani egyes számú iskola ellen 2004. szeptember elején intézett támadásban. A bíróság elvetette Kulajev érvelését. Az akcióban 331 ártatlan túsz - többségében iskolás gyerek - és rendőr vesztette életét. A biztonsági erők Kulajeven kívül az összes csecsenbarát terroristát megölték.