A palesztin államfő ellenkezése dacára megkezdte tevékenységét szerdán Gázában egy új biztonsági erő, amely a Hamász radikális mozgalom híveiből áll.

Szaíd Szajjám belügyminiszter bejelentése szerint a 3000 fős új miliciát kivezényelték a Gázai övezet fontosabb pontjaira azzal a céllal, hogy rendet csináljanak: véget vessenek a törvénytelenségeknek és a fegyveres bandák által gyakorolt erőszaknak.

Az új "rendőrség" létrehozását kezdettől fogva ellenezte Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki az állami erőszakszervezetek legfőbb parancsnoka. Bár a belügyminiszter szerint az összes palesztin frakcióból toboroztak embereket, szemtanúk szerint a géppisztollyal is felfegyverzett alakulat tagjainak többsége a Hamász fegyveres szárnyából, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokból került ki.

Létrehozását Szaíd Szajjám azzal indokolta, hogy a belügyminisztérium alá tartozó rendfenntartó erők nem tudják vagy nem akarják teljesíteni az utasításait. A palesztin rendőrséget a Fatah szervezetből toborozták, vagyis a Hamász politikai ellenfelei közül.

A Fatah szóvivője szerint törvénytelen, alkotmányellenes és katasztrófához vezethet Szajjám döntése a fegyveresek kivezényléséről. A Strasbourgban tartózkodó Mahmúd Abbász kijelentette, hogy az ő jóváhagyása nélkül nem lehet létrehozni ilyen biztonsági erőt, de hozzátette: egyetért a belügyminiszterrel abban, hogy a különféle mozgalmak bizonyos számú tagját integrálni kell az állami biztonsági erőkbe.

A rendőrség már korábban utasítást kapott arra, hogy szálljon szembe mindazokkal, akik beavatkoznak a rendőri ügyekbe. Az első órákban ennek ellenére nem voltak összetűzések a "régi" és az "új" rendőrség között, noha az utóbbiak máris szétvertek egy tüntetést az oktatásügyi minisztériumban.

Az új alakulatot a 43 éves Dzsamál Abu Szamhadana vezeti, aki korábban a Fatah tagja volt, de két éve szakított vele. Hírek szerint részt vett több rakétás és aknavetős támadásban Izrael ellen, s azzal is gyanúsítják, hogy ő szervezte azt a pokolgépes merényletet, amelyben 2003-ban életét vesztette az amerikai nagykövetség három őre. Állítólag Németországban képezték ki robbantási szakértőnek.

A Hamász és a Fatah tagjai között több fegyveres összecsapás is volt az elmúlt hetekben. Hárman életüket vesztették, tucatnyian megsebesültek.