40 ezer gyerekre vár éhhalál Afrika szarván

2006.05.18. 12:06

Közel 8 millió embert fenyeget a két éve dúló aszály Afrika szarván. 40 ezerre becsülik azon öt évnél fiatalabb gyerekeknek a számát, akik krónikus alultápláltsággal küzdenek, és segítségre van szükségük az életben maradáshoz.

Kétéves aszály tizedelte meg a kelet-afrikai állattenyésztők állományát, és az enyhén csapadékos időjárás ellenére nagy a veszélye annak, hogy a pásztorok és családjaik éhen halnak - állítja az Unicef. Az ENSZ gyermeksegélyezési alapja szerint közel 40 ezer olyan ötévesnél fiatalabb gyerek él a térségben, aki krónikusan alultáplált, akinek segítségre van szüksége az életben maradáshoz.

Afrika szarvát az elmúlt években több tragikus aszály sújtotta. 2000-ben például közel 100 ezer ember halt meg a szárazság következtében. Főleg a Dzsibutiban, Eritreában, Etiópiában, Kenyában és Szomáliában élő állattartókat érinti a természeti csapás. Az aszály által fenyegetett népesség száma 8 millió, melyből 1,6 millió ötévesnél fiatalabb gyerek. Az eső sok helyen nem segített, hanem épp rontott a helyzeten, ugyanis a csapadék következtében néhol felütötte a fejét a malária.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK