Régóta keresett drogbárót fogtak el Brazíliában

2006.05.18. 1:29

Amerikai és kolumbiai kábítószer-ellenes szervek elfogtak egy régóta keresett kolumbiai drogbárót és 31 üzlettársát, akik ellen Washington már jó ideje elfogatóparancsot adott ki - közölték szerdán Bogotában.

A három éve kezdődött művelet eredményeként Brazíliában tartóztatták le Pablo Rayo Montanót, aki cinkosaival 70 tonna kokaint juttatott el tengeri úton az Egyesült Államokba. Lefoglalták a banda 70 millió dolláros értékű vagyonát is, egyebek között három kis panamai szigetet, jachtokat, képzőművészeti galériákat és halászhajókat.

A Rayo Montano-féle drogcsempész szervezetnek egy olyan magánflotta állt a rendelkezésére, amely akár egy kisebb ország hajóparkjával is felér - mondta el Karen Tandy, a közös akció egyik amerikai résztvevője.

Rayo Montano Kolumbiában szerezte be a kábítószert. A szállítmányt tengeri úton indították el Mexikó felé, majd a közép-amerikai ország partjainál másik hajókra átrakodva juttatták el a csempészárút az Egyesült Államok területére. A bandának érdekeltségei voltak több latin-amerikai országban is.

Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermesztője. Az Egyesült Államok eddig 4 milliárd dolláros segélyben részesítette a dél-amerikai országot a drogcsempészet elleni küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK