Tovább emelkedett az áldozatok száma Brazíliában

2006.05.18. 1:54

Százötvenháromra emelkedett a Sao Paolo brazil szövetségi államon végigsöpört erőszakhullám halottainak a száma - közölte szerdán a dél-amerikai ország illetékes kormányzósági hivatala.

Az összehangolt támadássorozatot, amelynek része volt az állam számos fegyintézetében a hét végén kitört lázadás is, a Primeiro Comando da Capital (a Főváros Első Kommandója, PCC) nevet viselő szervezet indította el. A rendfenntartó erők tömeges mértékű mozgósítást rendeltek el az elvadult bűnözők megfékezésére.

Az utcai összecsapásokban, illetve támadásokban 138-an - 41 rendőr, fegyőr, polgárőr, 4 civil és 93 bandatag - vesztették élet. A börtönzendülésekben pedig 15 rab halt meg.

A legfrissebb összesítések szerint a PCC tagjai 54 rendőrségi intézményt, 82 tömegközlekedési autóbuszt és 17 bankfiókot, illetve Bancomat pénzkiadó automatát támadtak meg. Ugyancsak támadást hajtottak végre egy metróállomás és egy buszgarázs ellen.

A PCC azután indította el támadássorozatát, hogy egy hete 765 foglyot - köztük a csoport börtönben lévő vezetőit - az állam középső részéből két szigorúan őrzött börtönbe szállítottak át, hogy elejét vegyék egy nagyszabású börtönlázadásnak. A PCC vezetőit éppen a készülő zendüléssel kapcsolatban hallgatták ki, amikor a támadások kezdetüket vették. Értesülések szerint a bűnözői csoport vezetői mobiltelefonjaik segítségével adtak utasítást a támadásokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK