Októberben kezdődik Hágában Vojislav Seselj pere

2006.05.19. 20:04

Október elején kezdődik meg a hágai Nemzetközi Törvényszéken a háborús bűntettekkel vádolt Vojislav Seseljnek, a Szerb Radikális Párt (SRS) vezetőjének a pere - jelentette be Martinus Orie, a bíróság elnöke pénteken.

Forrás: EPA
Vojislav Seselj

Az 51 éves Seselj 2003. február 23-án önként adta fel magát a törvényszéknek, amely Horvátországban, Boszniában és a Vajdaság területén 1991 és 1993 között elkövetett, emberiesség elleni bűntettekkel, polgári lakosok elűzésével vádolja. Az ügyészség elsősorban Seselj uszító szónoklataira alapozza a vádiratot.

"A csaknem mindennapos gyűléseken és választási kampányokban a szerbek egységére és Szerbia 'történelmi ellenségei', név szerint a volt Jugoszlávia területén élő horvátok, muzulmánok és albánok elleni háborúra szólított fel" - áll a vádiratban.

Seselj pártja a legerősebb szerbiai parlamenti párt, jelenleg ellenzékben politizál. Egy áprilisi felmérés szerint az SRS és a milosevici szocialisták átvennék a hatalmat, ha most tartanának választásokat Szerbiában. Az SRS magabiztosan vezeti a népszerűségi listát, stabilan maga mögött bírja a hatmillió szerb választópolgár egyharmadának támogatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK