Bukarestben is találtak H5N1-gyanús állatot

2006.05.20. 17:46

Ötven fölé emelkedett az utóbbi két hét alatt madárinfluenza vírusával fertőzött, illetve fertőzésgyanús települések száma Romániában, ahol a többnyire az ország közepén fekvő 8-10 megye után a hét végén a fővárosban és egy második székelyföldi faluban is találtak fertőzésgyanús háztáji gazdaságokat.

A bukaresti szaklaboratórium szerológiai vizsgálatai szombatig húsz helységben erősítették meg a madárinfluenza H5-ös vírusának a megjelenését a háztáji gazdaságokban és (legalább is a Brassó megyei Feketehalom esetében) egyes ipari rendszerű baromfitelepeken - jelentette be Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter.

A román agrártárca tájékoztatójából kiderül, hogy az utóbbi 24 órában új megye - a moldovai Neamt - és egy újabb megyeszékhely, Nagyszeben is felkerült a madárinfluenza-fertőzés két hete megkezdődött "tavaszi hadjáratának" térképére. A megismételt helyszíni gyors tesztek Bukarest két negyedében és a háromszéki Szitabodza után Málnásfaluban is, valamint Neamt megye egyik településén a H5-ös vírus előfordulását mutatták ki. Ezzel szemben jó hírnek tekintik a román hatóságok, hogy az eddig fertőzésgyanúval kórházba szállított csaknem húsz személyről kivétel nélkül kiderült, hogy nem kapták el a madárinfluenza vírusát.

A román hatóságok egyelőre nem tudtak egyértelmű magyarázatot adni a veszélyes madárkór vírusának tavaszi elharapózására. Egyelőre csak gyanítják, hogy a főgócnak mondott Feketehalomra állítólag külföldről behozott pulykaszállítmánnyal hurcolták be a vírust az ottani három baromfitelepre. A mezőgazdasági miniszter az állategészség- és járványügyi hatóságoktól gyors tájékoztatást kért a tavaszi fertőzési hullám lehetséges okaira. Az már kiderült, hogy a vírus terjedésének egyik oka a törvénytelenségek sorozatát mutató tenyésztői és kereskedelmi gyakorlat. Olyan szakvélekedés is van, hogy a tavaszi költöző madárvonulás is okozhatott helyenként eseti fertőzést.

Minden esetre, a román agrártárca elrendelte az eddig nem érintett baromfifarmok és -telepek biológiai biztonsági intézkedéseinek felülvizsgálatát és szigorítását. A miniszter 29 megye 295 ipari rendszerű farmjáról kért ilyen értelmű gyors helyzetjelentést, 22 nagy baromfitelep esetében pedig elrendelte a tevékenység felfüggesztését. Egyszersmind elrendelte az élő baromfi-behozatal szigorú ellenőrzését és felülvizsgálatát.

Gheorghe Flutur megnyugtatta a lakosságot, hogy pánikra nincs ok, a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a veszélyes kórral kapcsolatos fejleményeket. Biztosította a vásárlókat, hogy a kereskedelemben található baromfihús - megfelelő, legalább 70 Celsius fokos hőkezelés esetén -, valamint más baromfitermékek minden veszély nélkül fogyaszthatók. Ennek bizonyítására meghívta a román média munkatársait egy bukaresti vendéglőben lezajlott "csirke- és tyúkhús-lakomára". A sajtólakomát az ágazati érdekvédelmi szervezet vezetői rendezték, akiket aggodalommal tölt el a baromfihús-fogyasztás drámai - állítólag 80 százalékos! - csökkenése az utóbbi két hét leforgása alatt.

Az ebből származó károk és gondok enyhítésére a román agrártárca kezdeményezi a baromfitenyésztők kárpótlás jellegű átmeneti támogatását. Közben a román média a hatóságok fejetlenségét, kapkodását, fölösleges pánikkeltését bírálja.

Jelek szerint a kórházi rehabilitációs programnak alávetett Traian Basescu államelnök sem elégedett a járványhelyzet kezelésével. Miután pénteken tárgyalt a mezőgazdasági és a belügyminiszterrel, valamint a román hírszerzés vezetőjével, Basescu szombaton délelőtt magához kérette Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt, az agrártárca vezetőjét, valamint a belügyminisztériumnak a csendőrség felügyeletével megbízott államtitkárát. Az államfő szóvivője közölte, hogy Basescu felkérte a nála járt közméltóságokat, gondoskodjanak a madárinfluenza hatásának csökkentéséről és a kór terjedésének feltartóztatásáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK