Jörg Haider karintiai elöljáró, tartományi miniszterelnök lemondott arról, hogy az őszi parlamenti választásokon pártja listavezetőjeként induljon mandátumért. A politikus vasárnap bejelentette, hogy néhány hónapon belül a pártelnökséget is másnak adja át.

Az idegenellenes és populista megnyilvánulásairól elhíresült Jörg Haider az ORF Pressestunde című vasárnapi adásában megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a tavaly áprilisban alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű pártjának listavezetője, azaz kancellárjelöltje Peter Westenthaler lesz a feltehetően novemberben tartandó választásokon. Haider bejelentette azt is, hogy Westenthaler teljes körű hatalmat kap, mert néhány hónapon belül a BZÖ kongresszusán a párt vezetőjévé is meg fogják választani. Westenthaler 2002-ig az akkor még Haider vezette Osztrák Szabadságpárt parlamenti frakciójának a vezetője volt, majd több vezető szabadságpárti politikussal együtt szakított Haiderrel, és mostanáig az üzleti életben tevékenykedett. 
   
Haider nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Westenthaler előtérbe kerülése kormányát- alakításhoz is vezethet a Wolfgang Schüssel kancellár irányította koalíciós kormányban, amelyben Hubert Gorbach alkancellári feladatkört lát el a BZÖ képviseletében. Haider úgy magyarázta, hogy Gorbach szabaddá akarja majd tenni az utat a BZÖ új erős embere előtt. Westenthaler elképzeléseiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy megpróbálja olyannyira megerősíteni az eddig Haider vezette BZÖ-t, hogy az elérje a parlamentbe jutáshoz
szükséges 4 százalékos küszöböt, amire ma még nem számíthat.
   
Haider tavaly "hagyta ott" vezetőtársai jó részével együtt a szabadságpártot, ám új pártja sorozatban veszítette el a tartományi választásokat, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint országosan alig 3 százalékos támogatottságra számíthat. Egykori pártja viszont mintegy 9 százalékos támogatottságot élvez. A szabadságpárt élén Hans-Christian Strache áll, aki "új Haiderként" határozottan idegenellenes és rendkívül EU-kritikus álláspontot képvisel.
   
A felmérések azt mutatják, hogy az utóbbi hetekben tartóssá vált a Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsági előnye az ellenzéki szociáldemokratákkal szemben, akik pedig az utóbbi években népszerűbbek voltak, ám egy bankbotrány (a szakszervezeti BAWAG bank homályos spekulációi és veszteségei) miatt támogatottságuk csökkent. A hét végén nyilvánosságra hozott felmérési eredmények szerint az ÖVP 39, a szociáldemokraták 37, míg az ugyancsak ellenzéki Zöldek 11 százalékos támogatottságot élveznek.