Kecskék a sínen

2006.05.21. 11:19

Az előzetes eredmények szerint 11 év után új európai állam születik, Montenegró lakóinak többsége önállóságot akar. Az [origo] a helyszínről követte a vasárnapi montenegrói népszavazást. Pivo, vörös zászlók és sültkolbász - olvassa el cikksorozatunkat!

Miniállam tiporhatja sárba a szerb büszkeséget

Függetlenségüklről szavaznak a hétvégén a montenegróiak. Az alig 600 ezres ország lehet az utolsó az egykori Jugoszlávia tagköztársaságai közül, amelyik kiszakad Szerbiából, és ez lehet az első új európai állam 11 év után. A vasárnapi népszavazáson ugyanakkor nem csak a függetlenségről, hanem az azt szorgalmazó, külföldön maffiakapcsolatokal vádolt, 15 éve a hatalom csúcsán lévő kormányfőről és szétesett szerbbarát ellenzékéről is véleményt mondanak az emberek.

Legyintenek a szerbek Montenegróra

Legyintett sok belgrádi, amikor az [origo] tudósítója arról faggatta őket, mit várnak a vasárnapi montenegrói népszavazástól, amely arról dönt, kiválik-e Szerbiából kisebbik szövetségi állama. "Utálnak minket", "menjenek csak a hülyék", "ha akarnak, szakadjanak el" - mondták sokan lemondóan, igaz, olyanok is akadtak, akik szerint Montenegró függetlenedése ketté szakítaná a szerb népet. Tizenegy év után új európai állam születhet. Kövesse az [origo]-val a vajúdást a helyszínről! Fekete hegyek, pivo, kecskék a sínen.

Háborús rémálmok osztják meg Szerbia lakóit

Háborús rémálmokat felidéző bosnyák férfi és peckesen masírozó nacionalista szerb fiatalok kísérték el az [origo] tudósítóját Belgrádból Podgoricába tartó útján. A Szerbia és Montenegró által alkotott államszövetség sorsáról döntő vasárnapi népszavazás előtt mindenki igyekezett objektív maradni és súlytalannak beállítani a kérdést. A kibékíthetetlennek tűnő ellentétek azonban mindenfelé előbukkantak.

"Al Capone" és a jobb élet dönt Montenegróban

Még a montenegróiak jelentős része sem tudja eldönteni, hogy jobb vagy rosszabb lenne, ha országuk a vasárnapi népszavazás után kiszakadna Szerbiából és önálló államként folytatná életét. Bár sokan vágynak függetlenségre, az [origo] tudósítójának nyilatkozó podgoricaiak egy része szerint egy alig 600 ezres állam nem életképes. Ráadásul sokaknak szúrja a szemét Milo Djukanovic, az állítólag maffiakapcsolatokat fenntartó kormányfő személye, így még akkor sem szavaznak a függetlneségre, ha egyetértenek vele. A fiatalok szerint azonban az elszakadás a "good life", azaz a jobb élet záloga. Ők még a magyar életszínvonalra is elismerően hümmögtek.

Szilveszteri hangulat köszönti az új európai államot

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett 55,9 százalékot szereztek a Montenegró önállóságáról szóló vasárnapi népszavazáson a függetlenséget pártolók - jelentette be Milo Djukanovic montenegrói kormányfő. Az egység hívei szerint a becslés megbizhatatlan, hivatalos végeredményt hétfő estére ígérnek. Az [origo] Podgoricában tartózkodó tudósítója szerint az önállóság támogatói önfeledten ünnepelnek: a himnuszt túlharsogja a diszkó és a dudáló autók hangja.

Technikai kérdés Montenegró függetlensége
 
Hétfőn délelőtt 10 óráig a Montenegró függetlenné válásáról szóló népszavazáson leadott rekordszámú szavazat 95 százalékát számolták össze és a jelenlegi állás szerint a Szerbiától való függetlenség támogatói állnak nyerésre. Az államszövetség felbomlásához, a montenegrói miniállam megalakulásához a szavazatok 55 százaléka kell, a igenek jelenleg 55,4 százalékon állnak, de 25 ezer szavazatot még nem számoltak össze, a választási bizottság elnöke szerint azonban az eredmény érdemben már nem változik.

Szebb napokra várnak a legfiatalabb ország lakói

Minden jel szerint megszületett a világ legfiatalabb, 194. önálló állama, miután az - egyelőre nem hivatalos, de szinte teljes feldolgozottságot tükröző - végeredmény szerint a Montenegró függetlenségéről rendezett népszavazáson a lakosság 55,4 százaléka az önállóság mellett döntött. Montenegró, a fekete hegyek lakói évszázadokon át hősiesen harcoltak a törökök ellen, hogy végül egy másik európai állam, Jugoszlávia uralma alá kerüljenek. A fővárosban, Podgoricában azt remélik az emberek, hogy a függetlenség szebb napokat és virágzást hoz a miniállamnak, ahol már ma is lehet euróval fizetni, bár az EU-tagság még csak álom.

KAPCSOLÓDÓ CIKK