Líbia magatartásának követésére szólította fel Iránt John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete helyi idő szerint hétfő este New Yorkban, emlékeztetve arra, hogy Tripoli felhagyott nukleáris fegyverkezési programjával.

Egy zsidó szervezet vezetőivel találkozva Bolton annak a nézetnek adott hangot, hogy - mint fogalmazott - ez biztosíthatná a hatalmon maradást a teheráni kormányzat számára. A felettébb kemény megfogalmazásai miatt is hírhedtté vált amerikai ENSZ-nagykövet nem sokkal később pontosította szavait, hangoztatva: a hatalmon maradásra történt utalás nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok rendszerváltásra törekedne Iránban, amennyiben Teherán nem szünteti be az urándúsítással kapcsolatos tevékenységét, amelynek célja a nemzetközi közösség szerint nukleáris fegyverek előállítása. Bolton azt hangoztatta: ominózus kijelentésével csupán arra kívánt utalni, hogy a líbiai modell követésével Irán számára mód nyílna a kapcsolatok javítására az Egyesült Államokkal és más országokkal, s elkerülhetné a Biztonsági Tanács esetleges szankcióit.

Az Egyesült Államok a múlt héten jelentette be, hogy Líbia lekerül az úgynevezett terrorista államok washingtoni külügyminisztériumi listájáról, s az Egyesült Államok a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását tervezi Tripolival. Mindezt a washingtoni kormányzati vezetők azzal indokolták, hogy Líbia beszüntette a nukleáris fegyvergyártást, s felhagyott a terrorista tevékenységgel.

"Ez egy jelzés az iráni kormány számára arra vonatkozóan, hogy amennyiben felhagy a terrorizmus támogatásával, továbbá a tömegpusztító fegyverek előállítását célzó erőfeszítéseivel, a rezsim hatalmon maradhat, s az eddigiektől eltérő kapcsolatokat alakíthatna ki az Egyesült Államokkal és a világ más országaival" - hangoztatta John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet.