A kelet-timori hadseregből elégedetlenkedése miatt elbocsátott 600 fegyveres, gerillaháborút kezdett a kormánycsapatok ellen. A délkelet-ázsiai országban kirobbant zavargásoknak eddig öt halottja van.

Tűzpárbaj tört ki kedden a kelet-timori hadsereg katonái és elégedetlenkedő, volt katonák között. Ausztrália felajánlotta, hogy a kelet-timori kormány kérése esetén, kész katonai segítséget nyújtani neki. Egy hírügynökségi tudósító, a délkelet-ázsiai szigetország fővárosában, Diliben látta, amint mentőautóba teszik és kórházba szállítják a hadsereg két sebesült katonáját. A tűzpárbaj ezután is folytatódott a város peremén. Az elégedetlenkedő, volt katonák a közeli hegyekben verték fel táboraikat.

Alexander Downer ausztrál külügyminiszter kedden a canberrai parlamentben közölte, hogy kapcsolatban áll kelet-timori kollégájával, José Ramos Hortával, illetve a dili ausztrál nagykövetséggel a hétfőn és kedden történt katonai incidensek ügyében. Elmondta, hogy ha a kelet-timori kormány akár közvetlenül Canberrától, akár közvetve - az ENSZ-en keresztül - katonai segítséget kér, akkor Ausztrália ezt kész megadni.

A kelet-timori hadseregből az év elején elbocsátottak, mintegy 600 olyan katonát - a teljes állomány egyharmadát -, aki tiltakozott a rossz szolgálati körülmények és bizonyos hátrányos megkülönböztetés miatt. Az elbocsátottak gerillaháborúval fenyegették meg a hadsereget. Áprilisban súlyossá fajultak a zavargások, amelyekben meghalt öt ember és romba döntöttek több mint száz házat. Az erőszakos cselekmények olyan félelmet keltettek a lakosságban, hogy a kormány elvesztette az ellenőrzést az események felett, emiatt több ezer lakos a fővárosból a közeli falvakba menekült.

Kelet-Timor 1999 augusztusában népszavazással vívta ki függetlenedését Indonéziától 24 évi megszállás után, amelynek egyes becslések szerint, mintegy 200 ezer halálos áldozata volt.