Rasszista gyilkosságok egész sorát elkövető neonáci banda felszámolását jelentette be szerdán a szentpétervári ügyészség.

Nyikolaj Zajcev főügyész szerint a "Mad Crowd" (Őrült Tömeg) nevű bűnbanda merő gyűlöletből ölt meg idegen nemzetiségű vagy színes bőrű embereket. A Dmitrij Borovikov vezette 13 tagú banda lelkén szárad többek között egy szenegáli egyetemista, egy dél-koreai állampolgár, Nyikolaj Girenko antirasszista emberi jogi aktivista, saját bandájuk "gyenge láncszemnek" tartott két tagjának meggyilkolása és egy örmény állampolgár elleni támadás.

A fajgyűlölő banda 2003 óta garázdálkodott a Néva parti városban. Tagjai közül nyolcat letartóztattak banditizmus vádjával, mivel perdöntő bizonyítékok vannak ellenük. Öt bandatag szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el a várost.

Borovikov bandavezért a rendőrök lelőttek, mert ellenállást tanúsított, amikor a múlt héten le akarták tartóztatni. A bőrfejűek tanyáján hat pisztolyt, három kiló robbanóanyagot és nagy mennyiségű elvakultan nacionalista irodalmat foglaltak le a házkutatáskor.