Washington mégis tárgyalna Iránnal

2006.05.24. 23:42

Az Egyesült Államok kész a közvetlen tárgyalásokra Iránnal, amennyiben Teherán felhagy az urándúsítással, illetve az elhasznált fűtőelemek újrafeldolgozásával - jelentette ki helyi idő szerint szerda este Washingtonban Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője.

Snow szerint nem az Egyesült Államok és Irán közötti problémáról van szó. Ez egy olyan probléma, amely az egész nemzetközi közösséget érinti - jelentette ki. A szóvivő mindazonáltal meglehetősen óvatosan fogalmazott, hozzátéve: "ha mindez megtörténik, talán van lehetőség a tárgyalásokra". A legfontosabb feltétel az, hogy Irán szüntessen be minden olyan jellegű tevékenységet, ami atomfegyver előállításához vezethet - jelentette ki Snow.

Ellenkező esetben az Egyesült Államok a nyugati országok koalíciójára bízza, hogy Iránt tárgyalások révén atomprogramjának feladására késztessék - hangoztatta a Fehér Ház képviselője, utalva arra, hogy Washington nem híve egyfajta párhuzamos dialógusnak.

Az iráni atomválságról kezdett tárgyalásokat szerdán Washingtonban Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. El-Baradei elsőként Condoleezza Rice külügyminiszterrel találkozott. A tanácskozást követően újságírók előtt annyit mondott: kizárólag az Egyesült Államokra tartozik a döntés azzal kapcsolatban, kész-e közvetlen tárgyalásokra Iránnal.

A NAÜ főigazgatója washingtoni látogatását megelőzően Teheránban tárgyalt. Szavai szerint amerikai tárgyalópartnereit tájékoztatni kívánja az iráni álláspontról. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy Teherán tegyen meg minden olyan lépést, amely segít a nemzetközi közösség bizalmának visszanyeréséhez, illetve annak bizonyításához, hogy nukleáris programja - mint állítja - békés célokat szolgál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK