A közös álláspontról és a hatalom egymás közötti megosztásáról kezdtek egyeztetést csütörtökön a Hamász és a Fatah képviselői. A két tábor küldöttei különböző helyszíneken, videokonferencián keresztül tanácskoznak. A megbeszéléseket az egyre durvuló egymás elleni harcok után tartják.

"Nemzeti párbeszédet" kezdtek csütörtökön Rámalláhban és Gázában a belső ellenségeskedések beszüntetéséről Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártjának és a kormányon lévő Hamász radikális iszlámista szervezetnek a képviselői. A két helyszínen összegyűlt tárgyalók videokonferencián keresztül egyezkednek.

Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök a viszálykodó palesztin szervezetek "eddig legfontosabb párbeszédének" nevezte a tanácskozást. A kormányfő a gázai, az elnök a rámalláhi helyszínen vesz részt a tanácskozáson. Megfigyelők szerint Abbász újra csak álláspontjának mérséklésére próbálja rávenni a Hamászt, hogy az tárgyalásokon rendezze az izraeli-palesztin viszályt. Haníje szerint a Hamásznak és a Fatahnak közös palesztin politikai platformot kell kialakítania. Egyes megfigyelők ezt úgy értelmezték, hogy az első lépés lehet Izrael elismerésének, és a tárgyalásos rendezés elfogadásának útján. A kétnaposra tervezett tanácskozáson várhatóan a Palesztin Hatóság pénzügyi válságának megoldásáról is tárgyalnak.

A "nemzeti párbeszédben" más palesztin politikai szervezetek képviselői is részt vesznek, több palesztin város polgármesterével, vallási méltóságokkal, egyetemi vezetőkkel, civil képviselőkel együtt.

A hatalmi harcok vége?

A Fatah és a Hamász már szerdán elvi egyezségre jutott egyiptomi közvetítéssel a gázai övezeti ellenségeskedések beszüntetéséről. Az elnök és a miniszterelnök pártja egyre durvuló, fegyveres csetepatékba torkolló hatalmi harcot vív a Hamász januári parlamenti választási győzelme óta. Különösen kiéleződött a küzdelem márciustól, amikor a radikális iszlámista szervezet átvette a kormányrudat. A hatalmi harc legfőbb tétje az, hogy a Fatah tagjaiból álló elnöki apparátusé vagy a Hamász bizalmi embereiből alkotott kormányé legyen-e az ellenőrzés a palesztin biztonsági szervek fölött.

Kevéssel a tanácskozás megnyitása előtt palesztinok ezrei vettek részt Rámalláhban az izraeli hadsereg által szerdán megölt négy helybeli temetésén. A gyászmenet részvevői palesztin nemzeti egységre szólító jelszavakat skandáltak.

Izraeli alakulatok hatoltak be szerdán Rámalláhba, hogy elfogják az izraeliek ellen merényleteket szervező Iszlám Dzsihád palesztin szervezet egyik vezetőjét. Ebben a katonai akcióban oltották ki a szóban forgó négy palesztin életét, míg további, mintegy hatvanat megsebeztek.