Kiutálják a vadházasságban élőket az USA kisvárosai

2006.05.25. 12:20

Pénzbüntetés fenyeget egy amerikai családot, mivel házasságon kívül nevelnek gyerekeket. A háromgyerekes pár egy olyan településre költözött, ahol egy helyi rendelet szerint egy lakásban három főnél többen csak akkor lakhatnak, ha házassági vagy rokoni kötelék áll fenn közöttük.

Akár napi 500 dolláros büntetésre is számíthat Olivia Shelltrack és Fondray Loving, akik e helyi rendelet ellenére Black Jackban, az USA Missouri államában vettek házat. A 13 éve együtt élő, harmincas éveinek elején járó, három gyermeket nevelő páros ugyanis nincs összeházasodva. A kérdéses rendelet pedig kimondja, hogy élettársi kapcsolatban élő párok - ha egy gyereknél többet nevelnek - nem vásárolhatnak ingatlant és nem lakhatnak a településen.

A páros hiába próbálta semmissé tenni a kérdéses jogszabályt, kérvényüket elutasították, ezért most pert fontolgat a város ellen az Amerikai Polgárjogi Szövetség segítségével. Az ügyben az amerikai lakásügyi minisztérium is vizsgálódik, arra kíváncsiak, vajon nem alkotmánysértő-e a kérdéses rendelet. Ráadásul a pár még csak nem is elvi okokból nem kötötte össze életét eddig, hanem arra várnak, hogy félre tudjanak tenni elegendő pénzt "egy szép nagy esküvőre" - idézte a Guardian Olivia Shelltracket.

Nem Black Jack az egyetlen olyan település az Egyesült Államokban, ahol tiltják, hogy három embernél többen lakjanak egy ingatlanban, ha nem áll fenn közöttük "vér szerinti, házassági vagy örökbefogadási" kapcsolat. A rendeletek fő célja, hogy megakadályozzák a lármás albérlő diáktársaságok megjelenését a lakóövezetekben. Ám az erkölcsi kérdésekben erősen megosztott USA-ban sok település igyekszik a lakhatási jogszabályokkal megszabni az általuk üdvözítőnek tartott életvitelt - írja a brit lap.

"Nem megfelelő példa"

Black Jacknek 1999-ben már volt egy hasonló ügye. McCourt polgármester akkor ezt írta a helyi hatóságok hozzáállásáról: "Nem hiszem, hogy egy gyerekes, de nem összeházasodott pár megjelenése közösségünkben megfelelő példa, amelyet jóvá is hagynának." Mondta mindezt egy olyan családdal kapcsolatban, amelynek hármasikrei születtek házasságon kívül.

A település visszalépett ugyan attól, hogy - mint a polgármester azt korábban szorgalmazta - kilakoltassák a vadházasságban élő párt, de nem kizárt, hogy a városi bíróság napi 500 dolláros bírságot szab ki rájuk a rendelet megsértése miatt.

Frank Alexander, a georgiai Emory University ilyen ügyeket kutató jogásza szerint felettébb furcsa, hogy a lakhatási előírásokkal szabják meg a kapcsolatok milyenségét. Szerinte itt a család fogalma meghatározásának társadalmi kontrolljáról van szó, és az ilyen rendeleteket egyre gyakrabban alkalmazzák emigráns közösségek ellen. Az egyik városi jogtanácsos szerint ugyanakkor egy 1977-es legfelsőbb bírósági határozat kimondja, hogy a települési önkormányzatoknak jogában áll úgy fenntartani a hagyományos családi értékeket, hogy megszabja a nem házassági kapcsolatban állók létszámát.

"Ha megházasodom, azért teszem, mert nagy a szerelem kettőnk között, vagy azért, mert Black Jack előírja, hogy így kell tennem? Ha kiköltöztetnek a házunkból emiatt, vajon kit kapnak helyettünk a szomszédok? Egy szexuális bűnözőt? Egy drogost? Egy dílert?" - idézte az egyik helyi lap az ügyben ugyancsak érintett Michael Watsont, aki két gyereket nevel párjával házasságon kívül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK