Izrael beengedi a palesztin elnök testőrségének fegyvereit

2006.05.25. 21:28

Engedélyezi Izrael kézi lőfegyverek és lőszerek szállítását a palesztin elnöki testőrségnek - jelentette be csütörtökön az izraeli védelmi minisztérium szóvivője.

A tájékoztatás szerint az engedélyezésről szóló döntést Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Amír Perec védelmi miniszter közösen hozta meg. A bejelentést azután tették meg, hogy a kormányfő hazaérkezett egyesült államokbeli hivatalos útjáról.

Mint azt a védelmi tárca szóvivője elmondta: külföldről származó több száz fegyverről van szó, "amelyeket szoros izraeli ellenőrzés alatt továbbítanak majd" a címzettekhez. "Pontosan tudni fogjuk, kinek és hová szállítják" a lőfegyvereket - szögezte le a szóvivő, azzal indokolva a szállítmány átengedését, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök élete veszélyben forog. Azt nem árulta el, hogy mely országokból érkeznek a fegyverek.

Abbász munkatársai előzőleg közölték, hogy Egyiptom és Jordánia fegyvereket és lőszert ajánlott fel az elnöki testőrségnek. Nyugati diplomaták pedig úgy nyilatkoztak, hogy európai országok anyagi támogatást ígértek a palesztin elnöknek az irányítása alatt álló biztonsági erők megerősítéséhez.