Megosztja a közvéleményt a nyaralóbontás

2006.05.26. 8:19

Közel azonos arányban értenek egyet, vagy utasítják el a horvátországi nyaralóbontást itthon az emberek - derül ki a Medián felmérésből, melyet a Népszabadság rendelt meg. A kutatásból az is kiderül, hogy azok, akik jobban érdeklődtek az események iránt, szigorúbbak az engedély nélkül épült nyaralók tulajdonosaival szemben. Az [origo] olvasóinak többsége szerint ugyanakkor itthon is bontani kellene.

A lakosság egyötödét kifejezetten érdekelte a horvátországi ingatlanbontási ügy. A Vir-szigeten engedély nélkül felépített épületek bontásáról az emberek kilenctizede értesült - derül ki a Médián Népszabadság által megrendelt felmérésből.

A közvélemény-kutatás szerint az embereket megosztotta a kérdés. 45 százalékuk teljesen, vagy inkább egyetért a bontásokkal, míg 46 százalékuk inkább, vagy egyáltalán nem. Azok, akiket jobban érdekelt az ügy inkább kedvezően nyilatkoztak a szigorú intézkedésekről, 53 százalékuk szerint helyesen cselekedtek a horvát hatóságok. Azoknak, akiket nem érdekelt különösebben az ügy, csupán 10 százaléka vélekedett így.

A felmérésből kiderül az is, hogy a többség szerint a jelenleginél sokkal szigorúbban kellene fellépni hasonló esetekben, de a relatív többség pénzbüntetéssel is beérné. Azok közül, akiket különösen foglalkoztatnak az adriai események, többen (57 százalék) mondták azt, hogy Magyarországon is minél szigorúbban kellene fellépni. A lap szerint ennek oka, hogy ők pontosan a hazai viszonyokkal való elégedetlenségük miatt érdeklődtek elsősorban a horvátországi eset iránt.

Itthon is bontatnának az [origo] olvasói

Az üggyel kapcsolatban az [origo] is megkérdezte olvasóit. A reprezentatívnak nem tekinthető szavazás során azt kérdeztük, megérdemlik-e a tulajdonosok a horvát hatóságok eljárását. Összesen közel 22 ezer szavazat érkezett. Két igenlő, és két nemleges válaszlehetőség volt. Olvasóink túlnyomó többsége - 86,4 százaléka - szerint megérdemelték az eljárást a tulajdonosok. Közülük is többségben voltak azok, akik azt a válaszlehetőséget jelölték be, amely szerint Magyarországon is hasonlóan kellene eljárni.

A horvát hatóságok összesen ötven, a part menti védősávban engedély nélkül felhúzott ingatlant bontottak le a szigeten. A magyar tulajdonosok bírósághoz fordultak. Azzal érveltek, hogy a szigeten legalább tízezer ház jogi helyzete tisztázatlan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK