Porig égett a Blokker kiskereskedelmi áruházlánc egyik üzlete a hollandiai Hengelóban szombat hajnalban kitört tűzben. Ez már a kereskedelmi hálózat tizenegyedik olyan hollandiai és belgiumi üzlete volt, amelyet az utóbbi években tűz pusztított el - jelentette a belga hírügynökség.

A hengelói hatóságok nem zárják ki, hogy az éjféltájban keletkezett tüzet szándékos gyújtogatás okozta, ahogy az egész katasztrófasorozat mögött is könnyen állhat tudatosság. A holland igazságszolgáltatási szervek szerint elképzelhető, hogy az incidensek a lánc holland alapítója ellen irányulnak. Jaap Blokker nem mentes a szélsőjobboldali gondolkodástól, és állítólag volt már célpontja rasszizmusellenes holland mozgalmaknak.

Egy jelentésében a Blokker vezetése utalt arra, hogy az áruházakat sorozatos lopások is sújtják, amelyekért az alapító szerint egyebek között a "menekültipart" terheli a felelősség. 1997 óta eddig hét Blokker-üzlet égett le Belgiumban - a legutóbbi a múlt héten, Lokerenben - és négy Hollandiában.

A mostani, hengelói esetnél személyi sérülés nem történt, de harminc közelben lakót ideiglenesen ki kellett menekíteni a körzetből. Száz tűzoltó munkájára volt szükség ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat, amelyek a szomszédos üzletre és az utca másik oldalán álló mozi épületére is átterjedtek.