Madárinfluenzában halt meg egy indonéz kislány

2006.05.27. 11:57

A madárinfluenza emberre veszélyes H5N1 vírusa végzett egy tízéves indonéziai kislánnyal, aki a hét elején halt meg Bandung városában - erősítette meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által akkreditált hongkongi laboratórium szombaton a helyi vizsgálat eredményét.

A lány 18 éves bátyjánál, aki húgához hasonlóan kedden hunyt el, a héten szintén a H5N1 vírus jelenlétét állapították meg indonéz szakemberek. A hongkongi labor azonban egyelőre nem igazolta azt az eredményt. - Ez határeset, egyes eljárások negatív eredményt adtak, talán a mintavétel vagy a kezelésmód, talán a hongkongi laboratórium valamilyen más problémája miatt - mondta I Nyoman Kandun, az indonéz járványügyi intézet főigazgatója. - Korábban is volt már egy hasonló esetünk - tette hozzá.

Az újabb halálesettel már 34 halottja van a madárinfluenzának Indonéziában, világszerte pedig 125. Az indonéz család tragédiája kapcsán fölmerült a gyanú, hogy a testvérek esetleg egymástól kapták el a kórt, vagyis hogy a vírus emberről emberre terjedt át. Ez volna az első ilyen eset a madárinfluenza kórtörténetében. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton felkérte a madárinfluenza elleni gyógyszert, a Tamiflut gyártó svájci Roche céget, hogy készüljön fel "globális készletek" forgalmazására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK