Tömeges késelés a berlini pályaudvar-avatáson

2006.05.27. 8:46

Legalább 28 embert késelt meg egy fiatal berlini a német főváros új főpályaudvarának avatóünnepségén összegyűlt tömegben. Hat ember állapota súlyos. A 17 éves férfi tettének okai egyelőre ismeretlenek.

Súlyos merénylet zavarta meg pénteken éjjel az új berlini főpályaudvar avatását. Egy fiatal férfi a tömegben huszonnyolc járókelőt késelt meg a színpompás ünnepségen. A tömegben hatalmas pánik tört ki, a merénylő után 100 rendőr és 45 tűzoltó vetette magát. A sérültek közül hatan súlyos állapotban vannak, ám egyikük sincs életveszélyben. A többieket orvosi kezelésben részesítették, majd hazaengedték. Az első jelentések még arról szóltak, hogy egy ember meghalt, ám ezt nem erősítették meg.

A főváros Neukölln kerületéből származó 16 éves tettes éjfél tájban, a hazafelé tartó tömegben követte el véres tettét, a kormányzati negyedben, távolabb a főpályaudvartól. Válogatás nélkül szurkált, áldozatai közül egyesek súlyos hasi és hátsérüléseket szenvedtek. A rendőrök, a tűzoltók és az orvosok gyorsan kivonultak, s a járdán, illetve kapualjakban nyújtottak elsősegélyt. Huszonnyolc sebesültből 24 kórházi ápolásra szorult, tizenötöt közülük ambulánsan kezeltek, kilencen elhagyták a kórházat a kezelés után. Többeket meg kellett műteni. A merénylet helyszínének közvetlen közelében van a Charité, Berlin legnagyobb kórháza.

A sebesültek száma ugyanakkor nagyobb is lehet, mert valószínűleg nem mindenki jelentkezett a rendőrségnél.

Szombaton délig még nem derült fény arra, mi ragadtatta ilyen szélsőséges tettre fiatalembert, akit egy útkereszteződésnél fogtak el, körülbelül egy kilométerre a tetthelytől. A gyanúsított más erőszakcselekmények elkövetése miatt már ismert a rendőrség számára. A rendőrség szóvivője szerint a merényletnek nincs "bevándorlási háttere."

"Európai szív"

S. Kovács Ferenc az MTI berlini tudósítója szerint az esti órákban több százezer érdeklődő előtt lézershow-val avatták fel a német főváros új főpályaudvarát, amely megkönnyíti majd a vonatok áthaladását a német fővároson. Az új, "az első igazi" berlini főpályaudvar ötszintes: a legfelső szinten kelet-nyugati irányba, a legalsó szinten észak-déli irányba haladnak a szerelvények. A szintek között bevásárló központot és étkezdéket nyitnak. A berlini főpályaudvart Európa legmodernebb és legnagyobb, átmenő forgalmat lebonyolító pályaudvaraként hirdetik, ahol naponta ezer szerelvény halad majd át: távolsági és helyi vonatok, valamint a berlini városi gyorsvasút szerelvényei.

A péntek esti nyitó ünnepségen a pályaudvart európai összefüggésekben emlegették, "európai szívnek", amely megkönnyíti az áramlást Európa északi és déli, keleti és nyugati része között. A húszperces lézershow-t Jerry Apelt fényművész tervezte, a műsor egyik fénypontja a reflektorokkal felszerelt vonatok befutása volt keleti és nyugati irányból. A főpályaudvar az egykori berlini fal közelében, a Spree folyó partján épült fel. A "szuperlatívuszok pályaudvaraként", a "közlekedés katedrálisaként" is emlegetett vasúti csomópont szépséghibája, hogy egyelőre nem kapcsolódik a berlini tömegközlekedéshez: nincs metróállomása, nem vezetnek hozzá villamosjáratok, a városi gyorsvasúthálózat kapcsolódása is csonka.