Romániában már 111 madárinfluenzával fertőzött, illetve fertőzésgyanús góc van - közölte vasárnap a román állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal. A közlemény szerint 88 helyen egyértelműen bebizonyosodott, hogy veszélyes madárinfluenza-vírussal fertőződtek meg a háziszárnyasok, míg 23 településen egyelőre csak komoly a gyanú az ilyen fertőzésre.

Pénteken még csak 110 fertőzött, illetve fertőzésgyanús helyről számolt be az illetékes román hatóság, ebből 75 településen bizonyítottan a madárinfluenza fertőzött, míg 35 gócot nyilvánítottak fertőzésgyanúsnak nyilvánított gócok száma. Vasárnapra eggyel nőtt az érintett települések száma, s a gyanús gócok közül 13 településen egyértelműen kimutatták már a madárinfluenza vírusát.

A román hatóságok a H5N1-es vírus kitörését regisztrálták számos helyen az elmúlt hetekben, azt követően, hogy a Brassó megyei Feketehalom (Codlea) település Patiprod baromfitelepeiről illegálisan élő baromfit adtak el gazdálkodóknak a szomszédos övezetekbe, megkönnyítve a halálos vírus terjedését. A járványgócok többségét Feketehalom környékén észlelték, de eljutott az újabb romániai madárinfluenza Bukarest peremére is. Emberek között a vírus még nem okozott megbetegedést.

Az igazoltan fertőzött gócok tekintetében továbbra is Brassó megye áll a legrosszabbul 29 településsel. A Kárpátokon kívüli román megyék közül Prahovában 22, míg Bákóban 11 fertőzési gócot regisztráltak. A 23 fertőzésgyanús település többsége Prahovában található. Bukarestben két kerületben észleltek madárinfluenzát, míg az egy további kerületben fertőzésgyanús szárnyasokat találtak.