Illegális bevándorlók elleni kerítést épít a Minutemen nevű amerikai szervezet. Az önkéntesek az USA-mexikói határ teljes hosszában kerítést húznának fel - egyelőre azonban 16 kilométernyit építenek egy magánbirtokon.

Kerítést kezdett építeni a mexikói határon egy amerikai önkéntes milícia, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók bejutását az USA-ba. A The Minutemen nevű önkéntes szervezet egy arizonai magánbirtokon húzza fel a szögesdrótból álló, acéloszlopokkal megerősített, két méter magas kerítést - 16 kilométer hosszan. A munkálatok megnyitóünnepségére sok száz fő gyűlt össze hétfői sajtóbeszámolók szerint.

Emberjogi csoportok idegengyűlölettel vádolják az illegális bevándorlás elleni kemény fellépést sürgető The Minutemen szervezetet, amely nevét az amerikai függetlenségi háború önkéntes milicistáiról vette, akik percnyi késedelem nélkül fegyvert ragadtak, ha az ellenség közeledett. A The Minutemen kezdeményezését élesen bírálták Mexikóban is. A szervezet tagjai mindössze megfigyelést végezhetnek, és csupán értesíthetik az illetékes szerveket, ha illegális határsértőt látnak, de ők maguk senkit sem vehetnek őrizetbe. A határt megfigyelő önkénteseket ezért emberjogi szervezetek önkéntesei figyelik.

A milícia célja, hogy a 3200 kilométer hosszú amerikai-mexikói határ teljes hosszában kerítést és járműakadályokat létesítsen. Azzal vádolják a szövetségi kormányt, hogy nem őrzi megfelelően a határt, ezért ezt a munkát nekik kell elvégezniük.

Az amerikai szenátus a múlt héten olyan bevándorlási törvénytervezetet fogadott el, amelynek alapján évente 200 ezer ideiglenes munkavállalási vízumot adnának ki külföldieknek, az országban élő 12 millió illegális bevándorló jelentős részének pedig szigorú feltételek teljesítése esetén lehetővé tennék jogi helyzetük rendezését, az állampolgárság megszerzését. Emellett ugyanakkor megkétszereznék az amerikai határőrök számát, és összesen 600 kilométer hosszúságú kerítést építenének a déli határ legkritikusabb szakaszain.

A képviselőház törvénytervezete az illegális határátlépést viszont pusztán rendészeti kérdésként kezeli: az illegális határátlépést szövetségi bűncselekménnyé nyilvánítaná, és keményen büntetné az illegális bevándorlókat foglalkoztató munkaadókat is. A két ház tervezeteinek egyeztetése hosszadalmasnak és igen kemény csatározásnak ígérkezik, különös tekintettel az őszi törvényhozási választásokra.

James Sensenbrenner, a képviselőház jogi bizottságának republikánus párti elnöke máris jelezte, hogy az állampolgársághoz vezető jogi út megnyitása az illegális bevándorlók előtt a kompromisszum legfőbb akadálya lehet, mivel ez a lehetőség valójában amnesztia, ami elfogadhatatlan. Ezt a módszert húsz éve már kipróbálták, és csak növelte az illegális bevándorlók áradatát - mondta az NBC televíziónak nyilatkozva.