Két brit katona és két brit újságíró halt meg Irakban

2006.05.29. 19:03

Két brit katona és két brit újságíró halt meg Irakban a hétfő estével zárult 24 órában. A brit védelmi minisztérium bejelentése szerint a két brit katona még előző este vesztette életét, amikor járőrük mellett, az út szélén pokolgép robbant. A merényletben két másik brit katona könnyebben megsérült.

A Dél-Irakban állomásozó brit haderő ezzel a hónap eleje óta kilenc katonát vesztett, ami a korábban viszonylag nyugodt brit megszállási övezetben az erőszak súlyos mértékű eszkalációját jelenti. Két hete, Bászra északi határában szintén egy brit járőr páncélozott Land Roverje mellett robbant út szélén elhelyezett pokolgép. Abban a támadásban a járőr két tagja meghalt, egy harmadik brit katona megsérült.

Egy héttel korábban a királyi légierő egyik Lynx helikoptere zuhant le Bászrában; a fedélzeten utazó öt katona életét vesztette, köztük az első brit női katonaáldozat az iraki háború kezdete óta, és a légierő egyik századparancsnokának személyében az eddigi legmagasabb rangú brit katonatiszt. A gépet az eddigi adatok szerint minden bizonnyal lelőtték, bár ezt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Hétfői londoni sajtójelentések szerint a dél-iraki brit haderő katonái éppen a hétvégén foglalták le a térségben talált eddigi legnagyobb fegyver- és robbanószer-készletet, köztük olyan, szikladaraboknak álcázott, festett papírmaséból összeállított pokolgépeket, amelyeket az út szélén lehet észrevétlenül elhelyezni. Ezek apró, infravörös sugarat kibocsátó szerkezetet rejtenek, és ha egy jármű keresztezi a sugarat, bekövetkezik a detonáció. A hétfői The Sun beszámolója szerint a brit katonák a rajtaütés során 40 ilyen "sziklabombához" elegendő alapanyagot találtak egy bászrai műhelyben. A lap szerint a brit hatóságok gyanítják, hogy ezeket a pokolgépeket Irán adja át az iraki lázadóknak.

A hétfőn bejelentett újabb halálesetekkel 113-ra nőtt a brit hadsereg iraki embervesztesége a háború három évvel ezelőtti kezdete óta. Hétfőn két brit sajtómunkatárs is meghalt Bagdadban, szintén pokolgépes támadásban. A londoni külügyminisztérium esti közleménye szerint az amerikai CBS News híradónak dolgozó Paul Douglas operatőr és James Brolan hangmérnök vesztette életét, amikor egy amerikai konvoj mellett, a katonai járműből kiszállva éppen forgattak, és a közelükben lévő robbanószerkezet működésbe lépett.

Douglas és Brolan a CBS tévétársaság londoni irodájának munkatársa volt. Kimberly Dozier tudósító, aki kettős brit és amerikai állampolgár, súlyosan megsérült a hétfői bagdadi támadásban.

Nem ez az első eset a háború kitörése óta, hogy Irakban dolgozó brit újságírók vesztik életüket. Még 2003-ban, nem sokkal az invázió kezdete után meghalt Terry Lloyd, a brit kereskedelmi tévék híradóit készítő ITN televíziós cég legismertebb, veterán háborús riportere, akinek autója Bászra környékén szövetséges harckocsik tüzébe futott bele.

Ugyanabban az évben halt meg Észak-Irakban a magyarországi születésű Gaby Rado, aki szintén az ITN-nek dolgozott, és a Channel 4 kereskedelmi tévé híradóit tudósította; az ő halálának pontos körülményei máig sem ismertek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK