Újraválasztották Alvaro Uribe kolumbiai elnököt a dél-amerikai országban. Az újraválasztást az USA-barát Uribe annak is köszönheti, hogy keményen fellépett a fegyveres felkelések és a kábítószercsempészek ellen. Kolumbiában évente ezrek haltak meg fegyveres konfliktusokban.

Elsöprő többséggel újraválasztották a vasárnapi elnökválasztáson Alvaro Uribe hivatalban lévő államfőt: a konzervatív politikus ezzel újabb négy évre kapott felhatalmazást a latin-amerikai ország vezetésére.

A választási bizottság által közölt részeredmények szerint a leadott szavazatok 85 százalékának megszámlálása alapján Uribe a voksok 62 százalékát szerezte meg. Az előzetes várakozásokra alaposan rácáfolva a politikus így könnyedén átlépte az első fordulós győzelemhez szükséges 50 százalékos küszöböt, s messze maga mögé utasította vetélytársait, köztük a szavazatok 22 százalékával a második helyre befutó Carlos Gaviria baloldali szenátort.

Az elnökválasztás viszonylag nyugodt körülmények között zajlott le; megfigyelők szerint az elmúlt évek legbékésebb voksolása volt a latin-amerikai országban, ahol a kormányhadsereg és a felkelők négy évtizede tartó fegyveres konfliktusának évente ezrek estek áldozatul. Uribe első megválasztását követően keményen fellépett a szélsőjobboldali milíciák és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet, valamint a kábítószercsempészek ellen, így mára az erőszak is jelentős mértékben visszaszorult - a választópolgárok ezt a jelek szerint az államfő újraválasztásával honorálták.

Az Egyesült Államok szövetségesének számító Uribe győzelmét várhatóan nagy megkönnyebbüléssel fogadják Washingtonban, hiszen Latin-Amerikában az elmúlt időben inkább a baloldali politikai erők arattak választási győzelmeket, Hugo Chávez venezuelai elnök vezetésével pedig kampány folyik az Egyesült Államok által támogatott szabadpiaci elvek ellensúlyozása, a szegények megsegítését célzó szociális reformok végrehajtása érdekében.