Erősítésként a nyugat-iraki Anbar tartományba irányítanak át Kuvaitból egy amerikai páncélos dandárt az al-Kaida terrorszervezet elleni harchoz. Az Egyesült Államok legfontosabb tartaléka bevetése ellentmond az előzőleg kiszivárgott információknak, melyek szerint Amerika fokozatosan kivonja csapatait Irakból.

Keddi washingtoni lapjelentések szerint George Casey tábornok, az Egyesült Államok Irakban állomásozó katonáinak a parancsnoka amerikai tengerészgyalogosok és helyi szunnita törzsi vezetők kérésére döntött úgy, hogy Irakba vezényli a legfontosabb hadszíntéri tartalékerőt jelentő 3500 fős dandárt.

Anbarban és különösen a tartomány székhelyén, Ramadiban szinte mindennaposak a lázadók támadásai, a szunnita törzsi vezetők pedig attól félnek, hogy megtorló merényletek céltáblái lesznek, ha együttműködnek az amerikaiakkal. Az al-Kaida a környéken toboroz embereket az amerikaiakkal együttműködő helyi sejkek és hivatalnokok meggyilkolására.

A The Washington Post keddi számának egy neve elhallgatását kérő szunnita sejk úgy nyilatkozott, hogy Abu Muszab al-Zarkávi, az al-Kaida terrorhálózat iraki feje "erősebb az amerikaiaknál, ő az, aki ellenőrzi az országot". "Mindenkit megöl, aki bejár az amerikai támaszpontra. Már nem is találkozunk az amerikaiakkal, mivel őszintén szólva már nem bízunk abban, hogy meg tudnak védeni minket" - tette hozzá.

A páncélos hadosztály távozásával már csak egy tengerészgyalogos egység marad Kuvaitban egyedüli tartalék erőként az iraki hadszíntér számára az illetékes Középső Parancsnokság szóvivője szerint.

A The New York Times a hírrel kapcsolatban megjegyzi, hogy több Irakban szolgáló magas rangú amerikai tiszt kételkedik abban, hogy a biztonsági állapotok lehetővé tennének jelentős létszámú csapatcsökkentést az elkövetkező hónapokban.

Az utóbbi fél évben olyan értesülések láttak napvilágot, hogy az Egyesült Államok az idén 100 ezerre szeretné csökkenteni a jelenlegi 130 ezerről a csapatok létszámát, amennyiben azt biztonsági helyzet lehetővé teszi.