A terrorszervezetek listájára tette az Európai Unió a Srí Lankán belüli tamil függetlenségért harcoló Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezetet - közölték diplomáciai forrásból Brüsszelben hétfő éjjel.

A döntés - amelyet hivatalosan mindazonáltal még nem jelentettek be - nem volt váratlan, miután a 25 tagország képviselői elvben már közel két héttel ezelőtt megegyeztek benne. Némi kétséget ébresztett azonban a szakadárok azon minapi bejelentése, hogy felmondják a kormánnyal négy éve kötött fegyverszüneti megállapodást, ha az unió beváltja fenyegetését.

Uniós források ugyanakkor jelezték, hogy az erőszak fokozódását nem az uniós döntés okozza, hanem az LTTE cselekedetei, illetve az, hogy a tigrisek nem voltak eléggé kompromisszumkészek a tárgyalásokon.

A Srí Lankát sújtó fegyveres konfliktus az elmúlt 34 évben becslések szerint több mint 60 ezer emberéletet követelt. A 2002-es megállapodás után csillapodtak a harcok, de egyes számítások szerint idén év eleje óta már ismét mintegy hatszázan estek áldozatul az újfent fokozódó erőszaknak.

A tilalmi listán szereplő szervezetek javait az EU befagyasztja, tagjait utazási tilalommal sújtja. Az LTTE-t az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia már régebb óta terrorszervezetként kezeli.

Az uniós döntés egyebek között az erőszak kiújulása miatt született. Az LTTE éppen hétfőn jelentette be, hogy hajlandó tárgyalni a jövő hónapban Srí Lanka kormányának képviselőivel a fegyvernyugvás felügyeletét célzó skandináv erőfeszítésekről.