Az Egyesült Államok hozzájárult, hogy többoldalú tárgyalásokat folytassanak Irán atomprogramjáról iráni diplomaták bevonásával, ha Teherán felfüggeszti urándúsító tevékenységét. Korábban az amerikaiak azt akarták elérni, hogy Irán késlekedés és engedmények nélkül függessze fel atomkutatásait.

Az Egyesült Államok csatlakozik az iráni atomprogramról zajló többoldalú nemzetközi tárgyalásokhoz, ha Teherán felfüggeszti urándúsító tevékenységét - írja a New York Times. Az amerikai lap infomációi szerint Washington hajlandó lemondani arról is, hogy Iránt szankciók bevezetésével fenyegesse meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), igaz, ezt az amerikai tervezetet Oroszország és Kína is ellenezte, márpedig mindkét ország vétójoggal rendelkezik a BT-ben. A tárgyalások megkezdéséért cserében az USA azt kéri, hogy Peking és Moszkva támogassa az esetleges Irán elleni szankciókat, ha nem történnek előrelépések a megbeszéléseken.

A lap értesülését Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentése erősítette meg. Eszeritn "az Egyesült Államok hajlandó csatlakozni a három európai uniós országhoz (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország) a tárgyalóasztalnál és találkozni az irániak képviselőivel, mihelyt a teheráni kormány maradéktalanul és ellenőrizhető módon felfüggeszti urándúsítási és (a használt nukleáris fűtőanyag) újrakezelési tevékenységét". Ha a tárgyalások megkezdődnek, akkor ez lesz az első hivatalos kapcsolatfelvétel az amerikaiak részéről a két ország között az 1979-es iszlám forradalom óta.

Bár az USA magatartása jelentős előrelépést hozhat a hónapok óta holtponton lévő atomvitában, a javaslat valójában azt mutatja: lényegében nem változott az amerikai álláspont a kérdésben. Az Egyesült Államok továbbra sem mond le Irán szankciókkal való fenyegetéséről. Az amerikai javaslat így nem ad választ a konfliktus alapproblémájára.

Irán szerint ugyanis minden országnak joga van az atomenergia használatához, ami segítheti az egyre növekvő energiaigények kielégítését. Teherán többször ígéretet tett, hogy csak békés célokra használja atomkutatásait és fejlesztéseit. Az Egyesült Államok és több nyugat-európai ország mellett azonban ebben kételkedik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is. Az USA szerint Irán atomprogramja fenyegetést jelent a világ biztonságára, így azt fel kell függeszteni. A szerdai amerikai javaslat tehát a konfliktus fő kérdésében nem rugalmasabb, mint eddig, igaz, a tárgyalás is történelmi jelentőségű lehet.