Romániai keresztény és szélsőjobboldali szervezetek szerdán elítélték a "homoszexuális aktivisták agresszív" kezdeményezéseit, és felszólították Teoctist pártiárkát, a romániai ortodox egyház fejét, hogy lépjen közbe a szombatra Bukarestbe szervezett melegfelvonulás ellen.

A romániai melegjogi aktivisták kedden újabb kampányba kezdtek az azonos neműek házasságának törvényesítéséért; céljuk, hogy a kormány tárgyaljon velük a házasságról szóló törvény felülvizsgálatáról. Romanita Iordache, az ACCEPT nevű melegjogi szervezet elnöke elmondta: remélik, hogy viták szervezésével, filmbemutatókkal és az e heti melegfesztivál hétvégi felvonulásával meg tudják mutatni a kormánynak, hogy mi az ország lakosságának véleménye a kérdésben.

A Teoctist pártiárkához intézett nyílt levél aláírói, akik között ott van a Noua Dreapta szélsőjobboldali mozgalom is, elítélik a melegfelvonulást ellenző "hatóságok cinkosságát", és úgy ítélik meg, hogy "az egyház egy részének tétlensége egy ilyen sorscsapással szemben számos hívőt eltávolít".

Az aláíró civil szervezetek "a veszély" elhárítása érdekében felszólítják az egyházat, fellebbezzen a bíróságon a homoszexualitás büntethetőségét megszüntető törvény ellen, továbbá indítson médiakampányokat a homoszexualitás ellen és szervezzen ellentüntetéseket.

A felhívás szerzői felszólítanak a "normálisság menetén" való részvételre, amelyet szombaton tartanak Bukarest központjában, ahol néhány órával később a melegfelvonulást tervezik. Romániában tavaly tartották az első ilyen ellentüntetést, néhány órával az első melegfelvonulás előtt, nagyobb incidensek azonban nem történtek.

A bukaresti kormány 2001-ben szüntette meg a homoszexualitás büntethetőségét, hogy az ország jogrendszere ebből a szempontból is összhangba kerüljön az európai uniós tagországokéval. Románia a tervek szerint jövőre csatlakozik az EU-hoz. Ezenkívül megalkották a diszkrimináció elleni törvényt, amely tiltja a hátrányos megkülönböztetést nem, kor, nemzetiség és nemi irányultság alapján.