Egy New York-i szívsebész saját vérét adta, hogy megmenthessen egy súlyos szívbeteg kisfiút, miközben műtötte Salvadorban. A kórház ugyanis kifogyott a ritka vércsoportú készítményből. A műtét végül sikerült, a gyerek a gyógyulás útjára lépett - írja a Times.

"Szürreális" - jellemezte a helyzetet a brit Timesnak Dr. Samuel Weinstein, amikor egy ritka vércsoportú, haldokló salvadori kisfiút műtve a helyi kórház kifogyott a B Rh-negatív vérkészítményből, és az orvos vérét kellett megcsapolni, hogy életben maradhasson a gyermek. A szívsebésznek ugyanis ugyanolyan vércsoportja volt, így adott egy pinttel, evett és ivott valamit, majd folytatta a műtétet a nyolcéves gyereken Salvadorban.

"Délelőtt 11 óra volt, és egy 25 fős csapat dolgozott erejét megfeszítve, hogy megmentse a fiút. Minden lehetőséget ki kellett használnunk" - idézte a brit lap az orvost. A műtét végül sikerült, és a földműves-családba született Francisco Fernandez a gyógyulás útjára lépett. "Az anyja boldogan ölelgetett a műtét után, és tréfálkozva megkérdezte, neveljék-e amerikai orvossá a fiút."

Nem alvadt a vére

A gyermeken azt követően kellett komoly szívműtétet végrehajtani, hogy három majdnem halálos ájuláson is átesett, mivel a szíve nem pumpált elég vért a szervezetébe. Ám műtét közben "nem akart alvadni a vére. Folyamatosan kapott vérkészítményt, de nem alvadt... Úgy döntöttünk, levesszük az én véremet, és frissiben odaadjuk neki. Bárki megtette volna a csapatból" - mondta a sebész, aki azonban már készült erre az eshetőségre. Tudták ugyanis, hogy a kórház szűkében van az adott vércsoportú készítménynek, így előre letesztelték, jó lesz-e a sebész vére.

"A műtő melletti szobába mentem, hogy adjak a véremből. Kaptam egy pohár vizet és enni, amit leghamarabb hozni tudtak: egy sütit" - mondta a doktor, aki 20 perc múlva már újra a műtőben volt. "Nagyon összetett és hosszú beavatkozás volt. De a szív klassz lett, mire befejeztük. Nagyon elégedettek voltunk" - idézte a brit lap a sebészt. A gyermeken végül a friss vér segített, hogy beinduljon az alvadás és ne vérezzen el műtét alatt.

1100 gyereket műtöttek

Az egyik bronxi gyermekkórházban szívsebész főorvosként dolgozó 43 éves Dr. Weinstein a Heart Care International által szervezett jótékonysági akció keretében került Salvadorba. Az akció keretében több tucat beavatkozás végzett el a szakember. A jótékonysági szervezet összesen 1100 guatemalai, dominikai és salvadori gyermeken segített. Az ötgyerekes szívsebész saját szabadsága terhére vett részt az akcióban, de ezen kívül is számtalanszor műtött szegény sorsú országokban született gyermekeket, akár Irakból, akár Közép-Afrikából hozták őket New Yorkba életmentő műtétre.

A szervezet alapítója, Dr. Robert Michler szerint az Egyesült Államokban nem engedték volna, hogy az orvos adjon betegének vért. Az alapító ugyanakkor csodaszámba menőnek tartja, hogy a sebésznek ugyanaz a ritka vércsoportja volt, mint ami a betegnek. Az emberek alig két százaléka B Rh-negatív vércsoportú. Ennél már csak az AB Rh-negatív vércsoport ritkább.