Természetes halállal halt meg Milosevic

2006.05.31. 12:46

Nem mérgezés okozta Slobodan Milosevis volt jugoszláv elnök márciusi halálát - állítja a hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán nyilvánosságra hozott jelentése. A dokumentum szerint ugyanakkor több szabálysértés is történt, erre utal, hogy Milosevicnek volt lehetősége rá, hogy változtasson gyógykezelésén.

Nem mérgezés, hanem természetes okok idézték elő Slobodan Milosevic halálát, de a biztonsági szabályok áthágásával a volt jugoszláv elnöknek lehetősége volt az öngyógyszerezésre - állapította meg a hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán közzétett belső jelentése. "Semmit sem találtunk, ami alátámasztotta volna a média egy részében Milosevic meggyilkolásáról, elsősorban megmérgezéséről elhangzott állításokat" - jelentette ki a törvényszék scheveningeni börtönében márciusban elhunyt volt jugoszláv államfő halálának körülményeiről készült jelentés. "Olyan következtetés sem vonható le, hogy kezelőorvosai nem gondoskodtak volna Milosevic megfelelő gyógyellátásáról" - áll a dokumentumban.

A jelentés ugyanakkor megemlítette, hogy a volt jugoszláv elnök sokszor nem fogadta meg orvosai tanácsait, néhány felírt gyógyszer bevételét megtagadta, míg mások előírt adagolásán változtatott. "Önhatalmúlag gyógyszerezte magát" - emelte ki a törvényszék, amely szerint a szakértők eltérő véleményeket fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, vajon egy műtéti beavatkozás megakadályozhatta volna-e Milosevic halálát.

A háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv elnök elhalálozása ügyében korábban holland ügyészek is vizsgálódtak. Ők áprilisban arra az eredményre jutottak, hogy Milosevic halálát szívroham okozta, merényletre utaló nyomokat nem találták. A toxikológiai vizsgálatok szintén nem mutatták ki Milosevic szervezetében mérgezés vagy olyan anyagok maradványait, amelyek szívrohamot idézhettek volna elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK