Az egyiptomi rendőrség szerdán letartóztatott tizenöt feltételezett iszlámistát, köztük két olyan fiatalt, akiket a Sínai-félszigeten az elmúlt években végigsöprő merénylethullám nyomán köröztek.

Fotó: MTI
A dahabi merényletek egyik színhelye

A 22 és 27 éves gyanúsítottakat az északkeleti országrészben, a Gázai övezet határán fekvő Rafah közelében fogták el - közölte a félsziget északi részének rendőrfőnöke. Tájékoztatása szerint a két férfi magas rangú tagja az at-Tauhíd val Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) szélsőséges szervezetnek, amely magára vállalta a Sínai-félszigeten 2004 októbere óta elkövetett, összesen több mint 120 emberéletet követelő merényleteket.

A szóban forgó fiatalemberek egyikének testvére volt az az öngyilkos merénylő, aki április 26-án - két nappal az Akabai-öbölben fekvő Dahab búvárparadicsomban végrehajtott hármas robbantás után - a félsziget északi részén, al-Gúrában a levegőbe röpítette magát a többnemzetiségű erők és megfigyelők (MFO) egyik egysége közelében.

Az egyiptomi hatóságok a múlt héten azt közölték, hogy a Sínai-félszigeti szélsőségeseket gázai övezeti palesztin eszmetársaik segítették.