A Hamász-kormány külügyminisztere csütörtökön kijelentette, hogy alkalmatlannak tartja az arab béketervet, de a kérdés megosztja a palesztin vezetést.

Ez egy "kivihetetlen" kezdeményezés - mondta az arab-kínai értekezletre Pekingbe látogató Mahmúd Zahar az amerikai hírügynökségnek. Kína támogatja a tervet, és erre szólította fel a látogatás alkalmából a palesztin kormányt is.

A három évvel ezelőtt, Bejrútban elfogadott terv értelmében valamennyi arab állam elismerné Izraelt és hajlandóak volnának békét kötni vele, ha a zsidó állam kivonulna az általa 1967-ben megszállt, összes területről, és megalakulhatna a független palesztin állam.

Mahmúd Abbász palesztin elnök június 6-ig adott időt a Hamásznak a terv ügyében, s azt ígérte, hogy a határidő lejárta után népszavazásra viszi a kérdést. Zahar külügyminiszter szerint a népszavazás csak pénzpocsékolás lenne, mert senki sem akarja elismerni Izraelt.

Zahar az interjúban azt állította, hogy hamarosan megoldják a kormány pénzügyi válságát, de nem közölte, milyen módon. A palesztin közalkalmazottak hónapok óta nem kapnak bért, mert a kormányt nemzetközi szankciók sújtják. Közölte, hogy Kína nem ajánlott fel semmiféle pénzügyi támogatást a látogatása alatt, s a két fél nem is tárgyalt segélyről.

A kínai külügyminiszterrel tartott megbeszéléséről Zahar nem közölt részleteket.