Egy évekkel ezelőtt bezárt észak-koszovói támaszpont újranyitását tervezik a NATO-vezette nemzetközi erők egyik szóvivőjük csütörtöki bejelentése szerint.

"Úgy ítéljük meg, műveleti okokból szükséges a létesítmény újbóli megnyitása" - közölte Pio Sabetta ezredes, anélkül, hogy kifejtette volna, mire gondol. A szóvivő lehetségesnek mondta, hogy a bázis akár már ebben a hónapban újranyíljon.

A Zeri című koszovói napilap azt írta, hogy a katonai jelenlét erősítése Észak-Koszovóban a nyugatiak attól való félelmével függ össze, hogy a térségben zavargások törhetnek ki a tartomány végleges státusáról folyó tárgyalások idénre tervezett lezárulta után. Diplomaták szerint fennáll a veszélye annak, hogy a szerbek egyoldalú lépéssel elszakítják a hosszú évek óta ENSZ-igazgatás alatt álló tartománytól annak többségében szerbek lakta északi részét. Sabetta ezredes tagadta, hogy közvetlen kapcsolat lenne a státustárgyalások és az észak-koszovói egykori belga bázis újranyitása között.

A világszervezet égisze alatt február óta folyó státustárgyalások diplomaták szerint elvezethetnek oda, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy dönt, leválasztja Koszovót Szerbiáról.