A szaúdi király és az egyiptomi elnök felszólította a palesztin területeken kormányzó Hamász radikális mozgalmat, hogy ismerje el az Arab Liga által az arab-izraeli viszony rendezése végett elfogadott béketervet.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Abdallah bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai uralkodó az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyen szerdán folytatott megbeszélésén fogalmazta meg a felhívást - közölte az egyiptomi elnök szóvivője.

A két államfő ezenkívül annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom és a Hamász szüntesse be a híveik között dúló erőszakos összetűzéseket - tette hozzá a szóvivő.

A huszonkét tagállamot tömörítő Arab Liga három évvel ezelőtt Bejrútban elfogadott határozata szerint valamennyi arab állam elismerné Izraelt és hajlandóak volnának békét kötni vele, ha a zsidó állam kivonulna az általa 1967-ben megszállt összes területről és megalakulhatna a független palesztin állam.

Az idén januárban hatalomra jutott Hamász azonban elutasítja a kompromisszumot, változatlanul céljának tekinti Izrael elpusztítását, és arra sem hajlandó, hogy elismerje a korábbi (Fatah vezette) palesztin kormányok és Izrael között létrejött megállapodásokat.