A Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjai beszüntetik Iránnal szembeni fellépésüket a testületben, ha Teherán lemond az urándúsításról. Ha Teherán elutasítja a további tárgyalásokat, akkor szankciókra számíthat a BT állandó tagjai rélszéről.

A legújabb ajánlatról Margaret Becket brit külügyminiszter tájékoztatta a sajtót csütörtökön éjszaka Bécsben a BT 5 állandó tagjának és Németország külügyminiszterének a megbeszélése után. Becket a néhány órás tanácskozás után adott rövid nyilatkozatában elmondta: az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország külügyminiszterei megállapodtak egy ajánlatcsomagban, amelyben gazdasági ösztönzőket kínálnak Iránnak, ha lemond az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagja pedig beszünteti tevékenységét Iránnal szemben a testületben, ha Teherán beleegyezik az urándúsításról való lemondásba. Ha Teherán elutasítja a további tárgyalásokat, akkor további lépésekre van szükség a Biztonsági Tanácsban - fűzte hozzá a brit külügyminiszter az osztrák tömegtájékoztatás beszámolója szerint. Becket szerint Irán két út közül választhat, és nyomatékosan arra sürgette Teheránt, hogy a pozitív irányt válassza, amely jelentős előnyöket kínál a számára.

A brit külügyminiszter már a bécsi hathatalmi találkozó előtt bejelentette, hogy az osztrák fővárosban születendő javaslatokat nem hozzák nyilvánosságra, mert azokat először Teheránnal ismertetik.

Az iráni atomprogram ügye már hónapok óta az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt fekszik, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a kérdéskört a testület elé terjesztette. A NAÜ azonban nem panaszolta be Iránt, és szankciókat sem kért Iránnal szemben, mert nincsenek konkrét bizonyítékai Teherán titkos atomfegyverkezési programjáról. Az ügynökség az iráni atomprogram nem tisztázott részleteire, valamint Teherán teljes együttműködési hiányára hivatkozva terjesztette az iráni atomprogram ügyét a Biztonsági Tanács elé.

A testület mindeddig nem tudott határozatot elfogadni, mert az Egyesült Államok szeretett volna olyan döntést elfogadtatni, amely szankciókat is kilátásba helyez Iránnal szemben. Oroszország és Kína azonban elutasítja ezt, és a kérdéskör diplomáciai rendezéséért száll síkra. Washington szerdán ugyancsak a tárgyalásos rendezés előmozdítása érdekében ajánlotta fel, hogy csatlakozik az iráni atomprogram ügyében holtpontra jutott tárgyalások felújításához, ha Teherán lemond az urándúsításról. Irán elutasította ezt, mert továbbra is azt hangoztatja: atomprogramja kizárólag áramtermelési célokat szolgál, és joga van az urándúsításhoz.