Elérte a kétszázezret csütörtökön a francia Szocialista Párt taglétszáma, történelmi rekordot állítva fel - jelentette be a párt első titkára, Francois Hollande. A tagok száma 75 ezerrel haladja meg a három hónappal korábbit.

A párttagok létszáma azután nőtt meg, hogy a párt kampányt hirdetett a szocialisták jelöltjének megválasztására a 2007. évi elnökválasztásra. A kampány sikere érdekében a párt lehetővé tette az internetes tagfelvételt és 20 euróra csökkentette a tagdíjat. Mindenki, aki június 1-je előtt lépett a pártba, részt vehet a párton belüli őszi jelöltválasztáson.

Francois Hollande újságírók előtt elmondta, hogy nem is reméltek ilyen számú csatlakozást. Szerinte ez "megelőzi és előkészíti a 2007-es győzelmet" az elnökválasztáson, amelynek a közvéleménykutatások szerint élettársa, Ségolene Royal a legnagyobb esélyese a jobboldal várható jelöltjével, Nicolas Sarkozy belügyminiszterrel szemben. Pártján belül Royal asszonynak több lehetséges vetélytársa is van az elnökjelöltségre, közöttük Dominique Strauss-Kahn és Laurent Fabius volt miniszterek.

A Le Monde francia napilap által közzétett felmérés szerint az új párttagok átlagos életkora 43 év, kétharmaduk férfi, és több mint a felüknek van egyetemi végzettsége. Kilencven százalékuk korábban egyetlen pártnak sem volt tagja.

A francia Szocialista Párt taglétszáma még így is alatta marad a Német Szociáldemokrata Párténak és a Spanyol Szocialista Munkáspárténak.