Ezer halottja lehet egy észak-koreai balesetnek

2006.06.02. 11:04

Egy dél-koreai jogvédő szervezet szerint ezer halottja lehet annak a vonat-szerencsétlenségnek, amely még április végén történt Észak-Koreában. Hivatalos források nem erősítették meg a híreket.

Két vonat összeütközése több mint ezer ember halálát okozta egy dél-koreai társadalmi szervezet szerint Észak-Koreában. A Jó Barátok elnevezésű szöuli buddhista jogvédő szervezet, amely gyakran közöl információkat meg nem nevezett északi állampolgárokra hivatkozva az elszigetelődött és titkolózó Észak-Koreáról, ezúttal is névtelenül említett északiakra hivatkozott értesülése forrásaként. Állítása szerint a szerencsétlenségben elhunyt emberek hozzátartozói az értesülés közvetlen forrásai.

A szöuli kormánynak nincs tudomása az állítólagos vasúti tragédiáról. A dél-koreai hírszerzés sem tud róla, de - mint egy szóvivője közölte - utánanéz az állításnak. A Jó Barátok csoport szerint április 23-án történt az eset Észak-Korea keleti, Kovon tartományában. Mindkét szerelvény katonákat szállított, az egyik éppen leszerelőket, a másik újoncokat. Az állítólagos szerencsétlenség oka fékhiba: az egyik jármű fékje elromlott egy lejtős pályaszakaszon. Az egyre gyorsuló, féktelen szerelvény belerohant az ugyanazon a vágányon közlekedő ellenvonatba. A dél-koreai szervezet tudomása szerint az északi hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el a tömegszerencsétlenség ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK