Ingyen lombikbébi a magányos dánoknak

2006.06.02. 17:46

A dán parlament pénteki döntésével ingyenessé tette a leszbikus és egyedülálló nők számára a mesterséges megtermékenyítést. A konzervatívok szerint minden gyereknek joga van apához, de a többség úgy döntött: a szexuális irányultság nem döntés kérdése, így nem szabad senkit hátrányos helyzetbe hozni emiatt.

Törvényben engedélyezte a mesterséges megtermékenyítést a leszbikus és az egyedülálló nők számára a dán parlament pénteken. A 86 igen és 61 nem szavazattal, 21 képviselő tartózkodása mellett elfogadott törvény kimondja, hogy ingyenes mesterséges megtermékenyítésre jogosultak az állami kórházakban a leszbikus és az egyedülálló nők. Ezzel a joggal ez idáig csupán a párkapcsolatban élő, heteroszexuális nők élhettek.

Az ellenzék által benyújtott, jelentős társadalmi vitát kiváltó törvényjavaslatot Anders Fogh Rasmussen jobbközép kormánya ellenezte, a kormánykoalícióban részt vevő liberálisok egy részének támogató szavazatával azonban zöld utat kapott az új jogszabály. Jens Rohde, a liberálisok frakcióvezetője azzal indokolta támogató szavazataikat, hogy a szexuális irányultság nem az emberek szabad választásán múlik, éppen ezért nem lehet törvényileg kedvezőtlenebb helyzetbe hozni a homoszexuálisokat, mint a heteroszexuálisokat. A törvény konzervatív ellenzői ezzel szemben azzal érveltek, hogy minden gyereknek "természetadta joga" van apához.

A dán parlament 1989-ban törvényben engedélyezte azonos neműek számára regisztrált párkapcsolat megkötését, ez a heteroszexuális házaspárokkal azonos jogokkal ruházza fel a homoszexuális párokat a lakhatási, nyugdíj- és bevándorlási jogosultságok terén. Jelenleg közel háromezerre rúg a regisztrált párkapcsolatok száma az 5,3 millió lakosú országban.

A spanyolok a transzszexuálisok jogait erősítették

Spanyolországban a transzszexuálisok műtéti beavatkozás nélkül is megváltoztathatják nemüket és nevüket a madridi kormány pénteken jóváhagyott törvénytervezete szerint, amely a baloldali kabinet liberális programjának egy újabb fejezete, és feltehetőleg kiváltja a katolikus egyház ismételt felháborodását. A nemváltoztatásnak azonban vannak feltételei: egy orvosnak igazolnia kell, hogy az illető "nem olyan neműnek született, mint amilyennek szerinte kellett volna", már "jó ideje olyan nemű, mint amilyen akar is lenni", és az illetőnek a nemváltoztatás erősítése céljából hormon- vagy más orvosi kezelésnek kell alávetnie magát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK