Terjed az éhségsztrájk a guantanamói börtönben

2006.06.02. 7:20

Tovább terjed az éhségsztrájk a kubai Guantánamo amerikai bázis börtönében. Amerikai katonai illetékesek csütörtöki közlése szerint az ételmegtagadásban immár a fogva tartottak egyötöde részt vesz.

Mint Robert Durand parancsnok elmondta, az amerikai támaszpont 460 foglya közül, akiket az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat és az afganisztáni tálibok támogatásával gyanúsítanak, 89-en tartanak éhségsztrájkot, közülük hatot már kényszertáplálásnak vetettek alá. A guantánamói foglyok egyik ügyvédje szerint viszont az amerikai katonai hatóságok kevesebbet vallanak be, mint ahányan valóban részt vesznek a tiltakozó akcióban.

Így is ez a legnagyobb méretű éhségsztrájk az idén Guantánamóban. A mozgalom a múlt héten vált tömegessé, amikor három éhségsztrájkolóhoz további 72-en csatlakoztak.

Ben Wizner, az Amerikai Polgári Jogi Szövetség ügyvédje, aki felkereste a börtönt, úgy vélekedett, hogy az éhségsztrájk sokkal több, mint egy segélykiáltás. "A többségük ellen semmilyen vádat nem emeltek, ugyanakkor megakadályozzák, hogy közvetlenül érintkezésbe lépjenek a világgal. Ezért így akarják emlékeztetni a világot törvénytelen fogva tartásukra" - mondta Wizner.

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki brüsszeli ülésén felemás döntést hozott a guantánamói fogolytábor ügyében: az erről szóló külön állásfoglalás meghozatalát elhalasztotta, ám elfogadott egy másik jelentést az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonyáról, s ebben a tábor bezárását sürgeti.

Az EP azért döntött úgy, hogy elhalasztja a szavazást a guantánamói amerikai fogolytábor felszámolását követelő állásfoglalásról, mert meg akarja várni az ügyet a helyszínen vizsgálódó öt EP-képviselő beszámolóját. Ez azonban nem akadályozta meg a brüsszeli testületet abban, hogy előző nap vitát folytasson a témáról, s itt Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter hangsúlyozta: Guantánamo egy "anomália", s ezért az amerikai hatóságoknak a lehető leghamarabb be kellene zárni a fogolytábort.

KAPCSOLÓDÓ CIKK