Újabb Irakban szolgált amerikai kutyavezető őrmestert ítélt el csütörtökön egy katonai bíróság a bagdadi Abu Graib börtönben iraki foglyokkal szemben elkövetett visszaélések miatt. Eddig kizárólag alacsonyabb rendfokozatú katonákat ítéltek el.

A törvényszék két vádpontban találta bűnösnek Santos Cardona őrmestert a terhére rótt kilenc cselekmény közül. Egyrészt a rá bízott kutyával nem megfelelően bánt, illetve a szájkosarat nem viselő belga juhászkutyát oly módon uszította rá az egyik őrizetesre megfélemlítés céljából, hogy az az illető halálát vagy legalábbis súlyos testi sértést okozhatott volna.

E bűncselekmények három és fél éves szabadságvesztéssel sújthatók. A tettéért elítélt Cardona esetében kiszabott büntetést pénteken hirdeti ki a bíróság.

Az egyesült államokbeli Fort Meade támaszponton lefolytatott eljárás a 11. a sorban a 2004 tavaszán napvilágra került Abu Graib-i visszaélések ügyében. Az eddig elmarasztalt 10 vádlott is alacsony rangú katona volt. A börtönőri feladatokat ellátó   tartalékosok szórakozásból készített fotói bejárták és megdöbbentették az egész világot.

A Cardona elleni bizonyítékok közé sorolták azokat a fényképeket is, amelyeken egy iraki fogoly, Mohammed Bollendia véres lábszára látható, amelyet annyira összemart a vádlott belga juhászkutyája, hogy a sebet össze kellett varrni.