Zarkávi ismét videón vádaskodott

2006.06.02. 8:21

A síitákkal való megbékélés elutasítására szólította fel szunnita "testvéreit" legújabb videó-üzenetében Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának vezetője.

A csütörtökön egy, az iraki felkelők által gyakran használt iszlámista internetes honlapon közzétett, háromrészes, összesen négyórás felvételen a szónok arra figyelmeztette a szunnitákat:  ne higgyenek a felekezeti villongások beszüntetését és a nemzeti egység megteremtését sürgető felhívásoknak, melyek célja megadásra bírni őket.

Az új iraki egységkormány a múlt hónapban az erőszak megfékezésére és az ország felekezeti sebeinek begyógyítására szólított fel.

A szónok, akinek hangja emlékeztetett Zarkáviéra, azzal vádolta meg a síita csoportokat és a kormányerőket, hogy felelősek a szunniták és szent helyeik elleni végrehajtott számos támadásért. Bírálta a libanoni síita Hezbollah gerillacsoportot is, és azt állította, hogy a többségében síita Irán segítette az Egyesült Államokat Afganisztánban, és Irak ügyében is kapcsolatban áll Washingtonnal.

Zarkávi legutóbb áprilisban fordult videó-üzenetben híveihez, amikor az új, síita vezetésű, a kurd és szunnita kisebbség képviselőit is magában foglaló iraki kormányt becsmérelte. Azt állította, hogy az Washingtonnak akar segíteni kiutat találni szorult helyzetéből.

A legújabb üzenet hitelességét eddig nem lehetett megerősíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK