Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt megnyerte ugyan a csehországi választást, de a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a parlament alsóházában. Az államfő a győztes párt elnökével kezd tárgyalásokat az új kormány megalakításáról, így Miroslav Topolánekre hárul az a feladat, hogy megoldást keressen a választási eredmény következtében kialakult patthelyzetre.

Forrás: MTI

Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) nyerte meg a hétvégi csehországi képviselőházi választást. A végleges eredmények szerint a polgári demokraták támogatottsága 35,38, a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párté (CSSD) 32,32, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjáé (KSCM) 12,81, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárté (KDU-CSL) 7,22, míg a Zöldek Pártjáé (SZ) 6,29 százalék. A részvételi arány 64,4 százalék volt. A jobboldali liberális ODS 81 képviselőt delegálhat a 200 fős alsóházba, ami mindazonáltal nem teszi lehetővé számára a kívánt többség megszerzését még akkor sem, ha eredményes koalíciós tárgyalást folytat a kereszténydemokratákkal (13 képviselő) és a zöldekkel (6 képviselő). A szociáldemokraták ugyanis 74, a kommunisták pedig 26 mandátumot kapnak, ami azt jelenti, hogy a jobb- és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a képviselőházban.

Miroslav Topolánek, az ODS elnöke elégedett: "Az 1992-es választás óta soha senki sem kapott ilyen nagyszámú szavazatot, mint most az ODS. Ezt nagy sikernek tartjuk. Készen állunk a kormányalakításra és a koalícióban a kereszténydemokratákon kívül a zöldekre is számítunk." Topolánek szerint a vártnál magasabb választói részvétel annak köszönhető, hogy a kampány nagyon kiélezett volt, ami állásfoglalásra késztette a választókat. "Harminc százalék körüli eredményt vártam, s az eredményünk ezért jónak mondható. Szeretnék emlékeztetni, hogy egy éve a szociáldemokrácia népszerűsége alig tíz százalékos volt" - mondta Paroubek pártelnök és kormányfő.

Vojtech Filip, a kommunista pártelnök nem titkolta, hogy elégedetlen az eredménnyel, s nem zárta ki, hogy ennek személyi következményei is lehetnek a pártvezetésben. A kereszténydemokraták eredménye szintén gyengébb, mint amit a párt vezetői vártak. "Nem siker, de nem is drámai sikertelenség az eredmény" - mondta Miroslav Kalousek elnök, aki készen áll a koalíciós tárgyalásokra a polgári demokratákkal és a zöldekkel. A Zöldek Pártjának első ízben sikerült bekerülnie a cseh parlamentbe. "Történelmi siker, hogy Kelet-Európában először a zöldek is bekerültek a parlamentbe" - mondta Martin Bursík elnök. Leszögezte: pártja azon lesz, hogy megakadályozza a kommunisták térnyerését a politikában. "Kártékonynak tartjuk a nagykoalíciót is" - mondta Bursík, s jelezte, hogy pártja kész a koalíciós tárgyalásokra a győztes polgári demokratákkal.

Vezető cseh politológusok szerint a választás eredménye alapján a legnagyobb valószínűsége az polgári demokrata-kereszténydemokrata-zöld koalícónak van, de a zöldeket szinte mindenki nagyon bizonytalan partnernek tarja, ezért többek szerint a polgári demokrata-szociáldemokrata koalíció sem zárható ki. A nagykoalíciót Miroslav Ransdorf, a kommunisták alelnöke és európai parlamenti képviselője sem zárta ki. "Az eredmény azt jelzi, hogy mindenképpen koalíciós kormány alakul majd. Václav Klaus, cseh államfő, aki ebben a minőségében is megtartotta az ODS tiszteletbeli elnökének tisztségét, hétfőn tárgyalásokat kezd az ODS vezetőivel az új kormány megalakításáról. "A polgárok értésünkre adták, hogy változást szeretnének és nem kívánják az eddigi politika folytatását" - jelentette ki Klaus szombat esti rendkívüli sajtóértekezletén a prágai Hradzsinban.

Csehországnak kétkamarás parlamentje van. A képviselőház (alsóház) esetében az arányos, míg a szenátus (felsőház) esetében a többségi választási rendszer van érvényben. Az alsóháznak 200 tagja van, s a képviselők megbízatása négy évre szól. A képviselőházi választáson csak a pártokra lehet szavazni. Független jelöltek az alsóházi választáson önállóan nem indulhatnak, csak az egyes pártok listáin. A képviselőház esetében a választási küszöb öt százalék. Hagyomány, hogy mindig két napon át, pénteken és szombaton voksolnak. A néhány éve módosított választási törvény már nem ismeri a kampánycsendet. Kampányolni a választások napján is lehet, kivéve a választóhelyiségeket s azok közvetlen környékét. Új választási előrejelzéseket viszont három nappal a voksolás előtt már tilos közzétenni.