Bagdadban megöltek egy orosz diplomatát és négy társát magukkal hurcolták ismeretlen fegyveresek. A rablók a követségi autót vették tűz alá, melyben a diplomaták ültek.

Ismeretlen fegyveresek öltek meg egy orosz diplomatát, és magukkal hurcolták a bagdadi orosz nagykövetség négy munkatársát az iraki fővárosban, Bagdadban - közölte az arab ország belügyminisztériuma.

A belügyi közlést megerősítette a bagdadi képviselet illetékese az orosz Interfax hírügynökségnek. Beszámolók szerint a fegyveresek két vagy három autóval eltorlaszolták a követségi autó útját az iraki főváros előkelő Manszúr negyedében, és tüzet nyitottak rá. Az orosz nagykövetség épületétől nem messze hajtották végre a támadást. A golyózáporban életét vesztette az egyik diplomata, négy társát a fegyveresek magukkal vitték.

Mint az iraki belügyi forrás elmondta, "az egyik súlyosan megsebesült oroszt a követség őrei és civilek bevitték a nagykövetségre, de a férfi még útközben meghalt". Az iraki hatóságok "máris körözési parancsot adtak ki, hogy megtalálják a támadók által használt két koreai jelzésű gépkocsit, egy mikrobuszt és egy személyautót" - fűzte hozzá az iraki forrás.

Az orosz külügyminisztérium a tragikus esemény kapcsán Moszkvában közölte, hogy a tárca és a bagdadi orosz képviselet "felvette a kapcsolatot az iraki hatóságokkal, az arab országban szolgáló többnemzetiségű haderő parancsnokságával és más olyan partnerekkel, akik hozzájárulhatnak az orosz állampolgárok mielőbbi kiszabadításához".

Az iraki emberrablókkal küzdelmet folytató amerikai különleges csoport adatai szerint az Egyesült Államok iraki inváziója óta eltelt három évben 439 külföldit, köztük több diplomatát raboltak el az arab országban. A külföldi nagykövetségeknek helyet adó nyugat-bagdadi Manszúr negyedben legutóbb az Egyesült Arab Emírségek konzulját rabolták el, akit két hét múltán, május végén sikerült kiszabadítani -írja az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. Az emberrablások elkövetőjeként általában az al-Kaida terrorhálózat iraki szervezete jelentkezik.

A folytatódó emberrablások jól mutatják, mekkora kihívást jelent Núri al-Máliki új iraki miniszterelnök számára teljesíteni azt az ígéretét, hogy megfékezi a rendkívül elterjedt gerillaakciókat és az iraki lázadók más erőszakcselekményeit.