Jóváhagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), hogy további 1500 ENSZ-békefenntartót vezényeljenek Elefántcsontpartra, mintegy ötödével növelve ezzel a világszervezetnek a törékeny békeegyezmény betartására ügyelő erői létszámát a nyugat-afrikai országban.

A BT pénteken a világszervezet New York-i székhelyén egyhangúlag szavazta meg a csapaterősítést. Elefántcsontparton, a világ legnagyobb kakaótermelő országában jelenleg 7000 ENSZ-békefenntartó ügyel a törékeny béke fenntartására azóta, hogy az ország polgárháború következtében két részre szakadt: a déli területek a kormányerők ellenőrzése alatt állnak, az északi országrészt a lázadók uralják. Az ENSZ-békefenntartók tevékenységét 700 nemzetközi rendőr és 4000 francia katona segíti.

A BT pénteki döntését hónapokon át tartó vita előzte meg a most elfogadottnál több békefenntartó kivezénylését támogató Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Franciaország, illetve a világszervezet békefenntartási költségvetésének közel negyedét fedező, ily módon a költségek visszafogására törekvő Egyesült Államok között.