Az Egyesült Államok felajánlotta egyes Irán elleni szankciói feloldását diplomáciai források szerint. Az Európai Unió által kidolgozott javaslathoz az USA annak érdekében fűzött további engedményeket, hogy Irán felhagyjon urándúsító tevékenységével.

Az Irán elleni kereskedelmi szankciói egy részének feloldását javasolja az Egyesült Államok abban az ajánlatban, amelyet Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője fog előterjeszteni Teheránban - közölték vasárnap Bécsben diplomáciai források.

Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint az USA egyes 1990-es években kivetett büntetőintézkedéseinek a megszüntetését ajánlott fel, ha cserébe Irán felfüggesztené urándúsító tevékenységét. Elmondása szerint - az EU által kidolgozott javaslatok mellett - az Egyesült Államok további "meglepetést keltő" lépésekre is kész, így "nem csak arra hajlandó, hogy engedélyezze Európának Airbus típusú repülőgépek eladását Teheránnak, hanem maga is szállítana (Egyesült Államokban gyártott) Boeing-eket".

Az amerikai szankciók egyoldalú feloldása megnyitná az utat mezőgazdasági és polgári repülőgépgyártási technológiák Iránba exportálása előtt - tette hozzá. Egy másik diplomata azt hangsúlyozta, hogy az Iránt sújtó büntetőintézkedések megszüntetésével lehetővé válna olyan "kettős rendeltetésű technológiák" eladása is, amelyek polgári célra és katonai téren egyaránt hasznosíthatók.