Továbbra is fogságban az orosz diplomaták

2006.06.04. 9:50

Tévesnek bizonyultak azok a korábbi hírek, hogy kiszabadult fogságából a szombaton elrabolt négy orosz diplomata. Az orosz külügyminisztériumban válságstáb foglalkozik az üggyel.

Mégsem engedték szabadon azt a négy orosz diplomatát, akit előző nap raboltak el fegyveresek Bagdadban - közölte az iraki belügyminisztérium szóvivője. Korábban az állami televízió az iraki belügyminisztérium tisztségviselőire hivatkozva azt jelentette, hogy az orosz diplomaták kiszabadultak. Más források is arról számoltak be, hogy - egy szombat esti kommandós akcióban - sikerült kiszabadítani a túszejtők fogságából a követségi munkatársakat, az emberrablókat pedig őrizetbe vették. Az iraki rendőrség nem tudta megerősíteni a hírt, míg a bagdadi orosz képviselet azt közölte: nincs semmilyen új fejlemény az ügyben.

A négy orosz diplomatát szombaton ragadták el fegyveresek. Beszámolók szerint a fegyveresek két vagy három autóval eltorlaszolták a követségi autó útját az iraki főváros előkelő Manszúr negyedében, és tüzet nyitottak rá. Az orosz nagykövetség épületétől nem messze délután végrehajtott támadásban életét vesztette az egyik diplomata, négy társát a fegyveresek magukkal vitték. Mint egy iraki belügyi forrás elmondta, "az egyik súlyosan megsebesült oroszt a követség őrei és civilek bevitték a nagykövetségre, de a férfi még útközben meghalt".

A Biztonsági Tanács élesen elítélte a gyilkosságot és emberrablást, egyben azt követelte, hogy a túszokkal bánjanak emberségesen és haladéktalanul engedjék szabadon őket. Az orosz külügyminisztériumban válságstábot állítottak fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK