Kuvaitban először választhatók képviselőnők

2006.06.04. 9:38

Nők is indulnak június végén a parlamenti választáson Kuvaitban - az arab ország történetében először. A kuvaiti nők negyven évig küzdöttek azért, hogy politikai jogokat kapjanak.

Kuvait történelmében először nők is indulnak a parlamenti választáson, a képviselőjelöltek bejegyzésének szombaton lezárult határidejéig 370 férfi mellett 32 nő jegyeztette be indulási szándékát az illetékes hatóságnál. A Perzsa-öböl partján fekvő, nyugati orientációjú kis arab országban legutóbb 2003. júliusában tartottak parlamenti választást, így elméletileg csak jövő év júliusában lett volna esedékes a következő választás. A választási rendszer megváltoztatása körül kirobbant politikai botrány miatt azonban Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk, Kuvait emírje május 21-én feloszlatta a nemzetgyűlést és június 29-re előrehozott választást írt ki.

A parlament tavaly májusban fogadta el azt a törvényt, amelynek alapján a nők nemcsak választhatnak, hanem választhatóak is. A kuvaiti nők negyven évig küzdöttek azért, hogy politikai jogokat kapjanak. A parlament ötven tagú. Kuvaitban 1963 óta létezik a parlament intézménye, és az azóta eltelt időben immár negyedik alkalommal fordul elő, hogy az uralkodó feloszlatja. Emiatt olykor évekig maradt törvényhozás nélkül az ország.

KAPCSOLÓDÓ CIKK